Кркобабић: Раст пензија треба да прати раст плата

БЕОГРАД: Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је данас, поводом најављене измене швајцарске формуле за усклађивање раста пензија, да је на садашње њене слабости већ указивао и да и даље предлаже усклађивање по систему "пензије прате плате".
krkobabic
Фото: Танјуг (видео)

"Поента је да не оптерећујемо људе са формулама... Идемо ка ономе што је и председник Вучић подржао, а то је да пензије прате плате", рекао је Кркобабић Танјугу.

Он је истакао да су неопходне измене и допуне закона, односно један контролни механизам, који ће активирати аутоматско ванредно усклађивање, када дође до пада просечне пензије.

"Потребне су измене и допуне закона и имаћемо тачно прецизно утврђена правила игре. Ја бих волео да у тим будућим решењима имамо и једну контролну клаузулу, механизам који ће се аутоматски употребљавати када просечна пензија падне у односу на просечну плату рецимо испод 50 одсто", рекао је Кркобабић.

Кркобабић каже да је најављено повећање пензија од 19 одсто показатељ да оно прати инфлаторна кретања и да ово повећење "иде ка путу усклађивања да пензије прате плате".

Он је додао да су изузетно важне и једнократне новчане помоћи државе у одређеним ситуацијама, као што је то била додатна потреба за куповином лекова током пандемије, али и у време када се купује огрев и слично.

"Кад год је могуће, а то ће показати стање у буџету, држава да као и до сада даје једнократну помоћ најугроженијима, то је брига о пензионерима, права брига. Дугорочно гледано пензије морају бити редовне, сигурне и исплаћиване у складу са прецизно дефинисаним правилима", истакао је Кркобабић.

Пензије ће бити усклађене, како је раније најављено, два пута, прво у октобру или новембру и други пут у јануару, а укупно ће бити увећане између 18 и 20 одсто.

Министар финансија Синиша Мали је раније изјавио да ће са ММФ-ом бити размотрено да се промени фискално правило за швајцарску формула због раста инфлације, како би се заштитио стандард пензионера.

Навео је да је удео пензија у БДП-у сада 9,2 одсто и да теба увести ново фискално правило.

"Да уколико имате удео пензија испод 10 одсто БДП-а, да имате право на ванредно усаглашавање или ванредну индексацију пензија до 10 одсто. Ако су вам пензије између 10 и 10,5 одсто БДП-а да усклађујете пензије са растом просечних зарада. Између 10,5 и 11 одсто да то буде швајцарска формула и изнад 11 односно како не би прешло 11 одсто - да усклађујемо пензије са инфлацијом. Са жељом да раст пензија прати раст просечне плате", објаснио је Мали.

Садашња швајцарска формула предвиђа усклађивање раста пензија 50 одсто са инфлацијом и 50 одсто раста просечне зараде, што је, како је рекао, сјајна формула у стабилним условима, али не и када је увећана инфлација.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести