КРУНА УСПЕХА ВУЧЕВИЋЕВЕ КОМУНАЛНЕ ПОЛИТИКЕ Новосадска топлана: Од губиташа из 2012. до једног од најмодернијих система даљинске енергетике у Европи захваљујући Вучевићу

Настанком савременог Новог Сада у XVIII веку као једно од кључних и стратешких питања наметнуо се проблем организовања грејања становништва. Сходно духу времена и степену технолошког развоја, и у следећим вековима овај комунални проблем је решаван куповином и трошењем угља и дрва. Нови Сад по ослобођењу 1918. године постаје важан политичко-административни и економски центар. У току трајања Краљевине Југославије, Српска Атина успела је готово да дуплира своју популацију.
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic/JKP Novosadska toplana/Grad Novi Sad/Ilustracija

Дуг Топлане 2012. био 4,5 милијарди динара! 

 Овај убрзани развој је праћен и масовном уградњом система централног грејања у поједине објекте, али никада се није приступило изградњи централног градског топловода. Када је 1961. године новосадска електрична централа престала да производи електричну енергију, указала се могућност да се њени капацитети искористе за загревање станова. Ту налазимо и зачетак приче о почетку рада Новосадске топлане и развитка ове важне и једне од најмлађих комуналних делатности у Новом Саду. Деценије су почеле да се нижу, изграђени су километри и километри топловода, топлане Север, Југ, Исток и Запад као и Термоелектране/Топлане Нови Сад(ТЕ-ТО). Веће инвестиције у даљем периоду зауставио је почетак распада Југославије, санкције УН-а, инфлација и Нато Агресија. Напредовање предузећа није уследило након промена после 5. октобра 2000. године. Чак шта више, дуговања су периоду од 2008. до 2012. године повећана до невероватног износа 4,5 милијарде динара. Таква ситуација је била у Топлани када је Српска напредна странка преузела власт у Новом Саду 2012. године. Важно је напоменути да је на дуг од 4,5 милијарди динара требало додати још 400 милиона динара дуга према робним резервама за набавку мазута. Одрживост читавог система даљинског грејања у Новом Саду доведена је у питање као и будућа грејна сезона за 2013. годину. Главни извор финансијског колапса Топлане била су дуговања према добављачима и бројни неразумни и нерентабилни кредити који су узимани. 

Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Вучевићев план ревитализације

Фото: НС Уживо/Павле Пејић

У таквом моменту, у којем би многи дигли руке, Вучевић је са својим тимом започео план ревитализације једног од кључних система за свакодневни живот Новосађана. У преданом раду запослених у самој Топлани, као и у њиховим директорима Добросаву Арсовићу и Ненаду Барцу, Вучевић је нашао поуздане сараднике у циљу испуњења мисије спасавања Топлане. Дугогодишње домаћинско и мудро управљање је учинило да Топлана, у моменту када је Вучевић отишао са функције градоначелника, од губиташа из 2012. године постане један од најмодернијих система даљинске енергетике у Европи. Огромни дугови Топлане су враћени а само предузеће почело је да ради са приходом који је редовно уплаћиван у градску касу. Подсећања ради, у последњих 11 година у систем даљинског грејања Новог Сада инвестирано је укупно преко 90 милиона еура. У периоду од 2012. до 2023, године изграђена је и реконструисана вреловодна мрежа у укупној дужини од 94,9 км. Зато нас и не чуди чињеница да је према подацима Светске банке, по индикатору продуктивност( количини испоручене енергије по 1 запосленом), Новосадска топлана спада међу најпродуктивније европске компаније за даљинско грејање. Новосадска топлана данас греје 112.000 станова и пословних простора, односно снабдева топлотном енергијом 76% објеката у Граду што је по подацима Светске банке један од највиших нивоа топлификације у Европи. Ако се вратимо у прошла времена, 1972. године Топлана је загревала укупно 10.000 станова што јасно указује на успешан развој ове комуналне делатности. У циљу остваривања највиших стандарда, топлотни извори Новосадске топлане данас су пример модернизованих, потпуно аутоматизованих и на највишем нивоу дигитализованих постројења за производњу топлоте. Пре доласка Вучевића на власт, новинске ступце су пуниле вести о нестанку читаве топлане Мишелук а данас, захваљујући великим улагањима, Нови Сад има две савремене високоефикасне когенерационе електране укупног капацитета 14 МWе + 14 МWт, које као повлашћени произвођачи производе преко 110.000 МWх "зелене" електричне енергије годишње, а исто толико отпадне топлоте из когенерације пласирају у систем даљинског грејања. Ово су прве когенерационе електране у Србији на систему даљинског грејања. Ово је све остварено и учињено иако су важеће цене топлотне енергије од 01.08.2023. више за свега 8% у односу на цене из новембра 2012. године. Човек не може а да се не запита како је такво предузеће могло да падне на колена 2012. године? Само овај сегмент рада Вучевићеве администрације, најбоље илуструје колико се Нови Сад променио на боље у року од само 10 година. Свакако, невероватна трансформација Новосадске топлане остаће запамћена као један од бројних успеха Милоша Вучевића док је обављао функцију градоначелника Новог Сада.

Фото: Printscreen YouTube Novo jutro

Петар Ђурђев, историчар

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести