Кукан: Убрзајте реформе ако желите у ЕУ 2025. године

БРИСЕЛ: Како би задржала 2025. годину као могући датум уласка у чланство ЕУ Србија би првенствено морала да убрза реформе у области владавине права и да напредује у процесу дијалога са Приштином, саопштено је у Европском парламенту. 
kukan, tanjug
Фото: Tanjug/F.Krainčanić, arhiva

Након дводневног састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије одржаног у Београду 29. и 30. октобра, у Европском парламенту оцењују да садашњи темпо приступних преговора није адекватан за улазак Србије у ЕУ до 2025. године и да земља мора знатно да убрза реформе, посебно на владавини закона. 

Посланици и чланови Народне скупштине Србије састали су се у девети пут у оквиру Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, а састанком су председавали Едуард Кукан и Владимир Орлић. 

У саопштењу Европског парламента наводи се да су том приликом одржане детаљне дискусије о спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије, дијалогу Београда и Приштине, владавини права са фокусом на правосуђе, уставним реформама, фундаменталним правима и слободи медија, сарадњи Србије и ЕУ у спољној политици, економији. 

Разговарано је и о претприступној помоћи ЕУ као и о бољем информисању грађана Србије о добробити коју доноси процес приступања Унији и подршка коју ЕУ даје Србији. ”Едуард Кукан је нагласио да су напредак у реформама владавине права и процесу нормализације односа између Србије и Косова два основна начела која ће подупрети темпо преговора између Србије и Европске уније”, наводи се у саопштењу Европског паралмета. 

Председавајући Одбором Европског парламента за сарадњу са Србијом Едуард Кукан је оценио да приступни преговори Србије долазе у ”критичну фазу” када је неопходно доказати да институције и законодавство у земљи даље конкретне резултате и то превасходно у области правосуђа, слободе изражавања, паралментарним процедурама и сарадњи са цивилним друштвом. 

”Садашњи темпо преговора није адекватан за улазак Србије у ЕУ 2025. гоодне. Према томе, земља мора знатно да убрза реформе, посебно на владавини закона”, изјавио је Кукан. 

У саопштењу Европског парламента наводи се да је Едуард Кукан током састанка са српским колегама парламентарцима указао и на значај посвећености Београда и Приштине дијалогу који се води под окриљем ЕУ у циљу закључивања правно обавезујућег споразума о свим отвореним питањима. 

У саопштењу Европског парламета поздравља се усвајање заједничке декларације и препорука и наглашава посвећеност Европског парламета наставку веома добри односи са Нардоном скупштином Републике Србије. 

Најављено је да ће се 10. састанак Парламентарног одбора ЕУ-Србија одржати се у Стразбуру 27. и 28. марта 2019. године. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести