Кула гласа 16. децембра, до сада проглашене три листе

Локални избори у Кули одржаће се у недељу, 16. децембра, а по досадашњим пријавама Општинској изборној комисији, пред бирачима ће се наћи три изборне листе: Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и Покрета обнове краљевине Србије.
д
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Опозиција, односно странке које чине Савез за Србију, најавиле су бојкот избора у Кули.

Прва листа коју је прогласила Општинска изборна комисија је „Александар Вучић – зато што волимо Кулу”. Први на листи је дипломирани економиста Никола Жежељ, док је четврти доскорашњи председник општине и актуелни председник Привременог органа у Кули Велибор Милојичић. На листи су, осим чланова СНС-а, и четири члана Савеза војвођанских Мађара, од којих је најбоље позициониран инжењер пољопривреде Карољ Вака, као шести. Коалициона листа СНС-а и СВМ-а предложила је свих 37 кандидата, колико одборничких места и има кулска скупштина.

Листа кандидата „Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић” биће под редним бројем 2 на гласачком листићу. Та листа ће у оквиру кампање изборног штаба СПС-а грађанима бити представљена као „Листа озбиљних људи“. Општинска изборна комисија прогласила је њихову листу с 25 кандидата, а први на листи је професор Универзитета др Велибор Васовић, доктор медицинских наука.

Листа кандидата „Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић” биће под редним бројем 2 на гласачком листићу, а листа „Покрет обнове Краљевине Србије – Марко Кошутић” на броју је три

Последња до сада проглашена листа је „Покрет обнове Краљевине Србије – Марко Кошутић”. Та листа ће на гласачком листићу бити под редним бројем 3, има 27 кандидата, а први на листи је Ненад Трбовић.

Очекује се да ће на изборима бити још кандидатских листа јер је рок за пријаву кандидата за општинске изборе 15 дана од расписивања избора, односно крај ове недеље.

Најозбиљнији кандидат за редни број 4 и учешће у изборној трци је Руска странка, која је предала своју кандидатску листу у понедељак и иде с листе странака националних мањина, а чију листу ОИК још није прогласио. Руска странка имала је одборнике у последњем сазиву локалног парламента. Потписе за кандидатуру још прикупљају ЛСВ, Покрет социјалиста, који самостално жели да провери своје упориште у бирачком телу кулске општине, али и Група грађана „Критична маса“, коју чине махом млади људи.

Савез за Србију огласио се саопштењем, наводећи да ће бојкотовати ванредне изборе у Кули јер су, како је наведено, вештачки изазвани и незаконито расписани. Како је образложено, у Кули оставке председника нису чак ни константоване на скупштинским седницама, већ су одборници о томе сазнали из медија, а није испоштована ни императивна законска одредба о „избору новог председника општине”, нити је седница с тим дневним редом сазвана у локалном паралменту.

Скупштина општине Кула има 37 одборника, а грађани с бирачким правом на територији те општине имаће прилику да своје представнике бирају на 40 бирачких места

Подсећамо, председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је 28. октобра изборе у општинама Кула, Лучани, Кладово и Дољевац. Такође, Влада Србије именовала је и петочлани Привремени орган општине Кула, на чијем челу је Велибор Милојичић, кадар Српске напредне странке који је до именовања био председник кулске општине.

СНС је с коалиционим партнерима имао апсолутну већину у кулском парламенту до Милојичићеве оставке на место председника општине, те увођење Привременог органа.

Скупштина општине Кула има 37 одборника, а грађани с бирачким правом на територији те општине имаће прилику да своје представнике бирају на 40 бирачких места.

А. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести