Курти изгласан за премијера привремених институција у Приштини

ПРИШТИНА: Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти изабран је вечерас за премијера привремених институција у Приштини, са 67 гласова за и 30 гласва против.
Aljbin Kurti  Foto: Tanjug/video
Фото: Аљбин Курти Фото: Танјуг/видео

На скупштинској седници на којој се одлучивало о избору премијера, било је присутно 107 од 120 посланика.

Он је изгласан након кратког обраћања шефова свих скупштинских група, преноси Коха.

Након гласања салу су напустили посланици опозиционих странака, а лидер Демократске лиге Косова Енвер Хоџај изјавио је да је "влада Аљбина Куртија верћ виђена прошле године и да је била слаба".

Заменик те странке Генимете Муслију увредио је Куртија рекавши да је он једини премијер приремених институција чија деца не говоре албански језик, након чега га је председник скупштине опоменуо.

Током седнице Курти је представио посланицима састав нове владе, која има укупно 18 чланова, а према којој би Срби имали само једног представника.

Српској листи припало је Министарство за заједнице и повратак којим ће управљати Горан Ракић.

Претходно је Аљбин Курти представио је посланицима састав нове владе, која има укупно 18 чланова, а према којој би Срби имали само једног представника.

Како преноси Кос сев, Српској листи би припало Министарство за заједнице и повратак којим би, уколико се влада изгласа, требало да управља Горан Ракић.

Према овом предлогу, ниједно место заменика премијера од три није додељено Србину, како је то до сада било.

На основу предлога који је Курти изнео пре гласања о новој влади у парламенту, влада би имала 15 министарстава.

Курти је као потпредседнике владе навео Бесника Бисљимија, Емиља Реџепија и Доника Гервала, која је и министар спољних послова.

За министра финансија је предложио Хекурана Муратија, за министра правде Аљбулена Хаџијуа, здравља Арбена Витија, технологије Арберие Нагавци, министра културе Хајрулаха Кекуа, локалне управе Ељберта Краснићија, животне средине, просторног планирања и инфраструктуре Љибурна Аљијуа, а за министар пољопривреде и шумарства Фатон Пеција...

За министра одбране Курти је предложио Арменда Мехаја, унутрашњих послова Џељаља Свечлуа, индустрије, предузетништва и трговине Розету Хајдари, министра економије Артана Ризванолија, а за министра регионалног развоја Фикрима Дамка.

Од 15 министара, осам су чланови Покрета Самоопредељење, напомиње Косово онлајн.

Шеф посланичке групе Српске листе у скупштини привремених приштинских институција Игор Симић рекао је да Српска листа неће гласати за владу Аљбина Куртија и да ће се Уставном суду жалити јер јој по закону припадају два, а не једно министарство.

Прво обраћање Куртија: Морамо бити јединствени против Србије

Новоизабрани премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти поручио је вечерас да је од данас премијер свих грађана и захвалио онима који су гласали за њега, истовремено позивајући на "јединство против Србије'', преноси приштинска ''Коха диторе''.

"Морамо бити јединствени против Србије. Захтеваћемо парламентарну расправу до изнемоглости. За будућност деце морамо пронаћи координацију. То морамо пронаћи и у сектору безбедности. Такође ћемо тражити координацију за фонд здравственог осигурања", рекао је Курти у свом првом обраћању након што је изгласан.

Додао је да ће његова влада сарађивати са опозицијом и цивилним друштвом.

"Ово је велика одговорност, па се очекује да будете добро припремљени. Водићемо се принципима и вером. Морате да радите све док имате мандат да докажете да сте заслужни на положајима на којима сте постављени", рекао је Курти у свом првом обраћању након што је изгласан.

Додао је да би политичке странке требало да буду у служби грађана.

Курти је изабран вечерас на скупштинској седници, а за њега је гласало 67 посланика.

Против његовог избора било је 30 посланика од укупно 107 присутних.

Курти: Направили компромис Ахтисаријевим планом, нећемо опет

Кандидат за премијера привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да је Приштина већ направила компромис с Ахтисаријевим планом и поручује да то више неће чинити.

"Нећемо правити ниједан други компромис, то мора јасно да се каже за сваким столом", рекао је Курти представљајући програм владе у парламенту привремених приштинских институција, преноси приштинска ''Коха диторе''.

Курти је навео да без, како се изразио, "признавања стварности независног Косова и прихватања истине од стране Србије" не може бити нормализације односа, преноси Косово онлајн.

Он је рекао да Приштина и Београд имају отворена питања која треба решити дијалогом, али је додао да се не може постићи њиедан напредак ако не постоји напредак у решавању судбине несталих на КиМ.

"Наше суседске односе ћемо унапредити кроз реципроцитет. Пут ка интеграцији у ЕУ може бити изазован, али нема алтернативе", поручио је Курти.

Он је додао да ће током године обезбедити вакцине против ковида за 60 одсто становништва на КиМ.

Курти: Вјоса Османи да буде председница

Након што је други пут изабран за премијера Аљбин Курти је поновио да Вјоса Османи треба да буде председник привремених приштинских институција.

„Што пре изаберемо Вјосу Османи, биће боље. Хајде да се окупимо и већ на следећем заседању, након избора заменика министара, да пређемо на избор председника“, рекао је Курти, пренео је приштински ''Репортери''.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести