КУРТИ ОПЕТ ПРЕТИ: „Тачи обећао НАТО-у да КБС неће на север, али граница мора бити заштићена“

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да је његов претходник Хашим Тачи обећао да неће слати такозване КБС снаге на север КиМ без дозволе НАТО, али да "граница мора бити заштићена", пише Коха.
albin kurti YT
Фото: Youtube/ Aljazeera

Курти је оценио да је такво Тачијево обавезивање оставило вакуум на северу покрајине, па да с тим у вези привремене приштинске власти појачавају сарадњу са међународним савезницима.

“Наша будност и спремност за север доказана је од првог дана наше владе. Једнострана обавеза НАТО-у једног од мојих претходника да не дозвољава КБС да уђе на север је једно, али наша граница мора бити заштићена. Овај вакуум који постоји мора да се попуни и у вези с тим појачавамо сарадњу са нашим међународним савезницима и трупама Кфора. Србија мора бити кажњена јер сваки пут када није кажњена понавља злочине", рекао је Курти.

Он је поновио оптужбе на рачун Србије у вези с последњим сукобима на северу КиМ и како је рекао, "чињенице већ доказују да Србија спонзорише тероризам на северу". Према споразуму који су у Приштини 2013. године потписали Хашим Тачи и генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмунсен прецизира се да било које војне формације из Приштине не могу деловати у четири општине на северу Косова и Метохије, без одобрења команданта Кфора.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести