Курти у Братислави поновио оптужбе за геноцид

БРАТИСЛАВА: Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је на форуму "Глобсек" у Братислави изјавио да је у дијалогу с Београдом, под покровитељством Брисела, био конструктиван и креативан и да је потребан принципијелан дијалог између две равноправне стране, уз, како је навео, договор који се заснива на међусобном признању.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти је то рекао учествујући на панелу заједно са председником Црне Горе Милом Ђукановићем, изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, изаслаником Велике Британије Стјуартом Пичом и премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Курти је такође поновио оптужбе за геноцид на рачун Србије.

"Нажалост Србија каже да нас никада неће признати и да неће признати злочине из прошлости, а ово друго нас више боли од овог првог", казао је он.

Курти је навео да, упркос негирању злочина и геноцида од стране Србије, Приштина покушава да са специјалним изаслаником Лајчаком постигне споразум о регистарским таблицама, засновано на реципроцитету, преноси Косово онлајн.

Косовски премијер је истакао и да верује "да је ЕУ наша судбина".

"Европа је наш континент, Косово је успешна прича и радујемо се позитивном одговору Савета Европе када је у питању наша апликација за чланство", поручио је Курти.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести