Лајчак: Таксе закочиле дијалог Београда и Приштине

БЕЧ: Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак истиче да је једини начин за решење косовског проблема дијалог Београда и Приштине, али наглашава да су таксе које је увела Приштина закочиле разговоре.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Једини пут за решавање проблема је наставак дијалога и међународна заједница треба да учини све како би до тога дошло, објаснио је Лајчак у интервјуу дописнику аустријске државне телевизије ОРФ са Балкана Кристијану Вершицу.

Он сматра да косовски проблем није толико тежак и да може да реши, а да је свакако лакши од промене имена у случају Северне Македоније.

Међутим, указује да међународна заједница мора јасно рећи да верује у дијалог и не подржава више једностране акције било које стране које руше дијалог.

Тренутно постоји мање поверења међу партнерима у дијалогу, али он нема алтернативу. Дијалог решава конкретне проблеме, помаже у успостављању поверења и уједно у европској интеграцији, објаснио је Лајчак.

Упитан за противљење пет чланица ЕУ признању независности Косова, председавајући ОЕБС-у истиче да позиција пет чланица ЕУ засигурно није узрок проблема.

Ми дозвољавамо напредак Косова на европском путу. Словачка има добру сарадњу са Приштином и долазе нам приштински политичари. Наша позиција није непријатељска, већ је реакција на начин на који је проглашена независност. Словачка не жели да се Косово претвори у 'црну рупу' и заједнички интерес свих је да Приштина гради европске стандарде, навео је он.

Нећу никада прихватити да, ако ових пет држава призна Косово, више не би било проблема. Проблем треба да се решава кроз дијалог. Први корак је да се укину таксе. То је закочило дијалог. А онда да тражимо да се обе стране врате дијалогу и да се испуњавају постигнути договори, подвукао је Лајчак.

Када је реч о идеји разграничења као решењу косовског проблема, Лајчак је казао да подршка разговору о промени граница, без настављања дијалога и испуњавања постигнутих договора, не би било озбиљно од стране међународне заједнице.

Према његовим речима, промена границе је јако опасна, и изградња мултиетничких друштава, што је основна идеја ЕУ, не постиже се променом граница.

То је Пандорина кутија и представљала би преседан. Ако хоћемо да решавамо проблеме у будућности, променом граница можемо доћи до рата. Треба јасно да ставимо до знања да не треба да се размишља о промени граница, већ да се ради на промени друштва, казао је он.

Лајчак је подвукао да је мултиетничко друштво основа на којем почива ЕУ, и да би, ако се на Балкану дозволи изградња моноетничких друштава, то значило да ЕУ тај регион не доживљава као европске земље.

То што 20 година после сукоба на Косову није пошло за руком успостављање мулетиетничког друштва, према његовим речима, представља неуспех, али наводи да би била огромна, трагична стратешка грешка, помирити се с тим.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести