Лајчак: У дијалогу Београд - Приштина пред нама је дуг и кривудав пут

БРИСЕЛ: Специјални представник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да је задовољан оним што је до сада постигнуто у дијалогу, али наглашава да је процес пред ”дугим и кривудавим путем” до решања.
lajcak
Фото: Tanjug/ video arhiva

”Дијалог траје, под вођством ЕУ. Дуг и кривидав пут је пред нама, а не аутопут”, каже Лајчак.

Мирослав Лајчак је у обраћању Европском парламенту и парламентима земља Западног Балкана на конференцији посвећеној обележавању 25. година Дејтонског споразума, издвојио дијалог Београда и Приштине и ситуацију у БиХ као ”основне изазове у региону”.

Лајчак напомиње да је дијалог Београда и Приштине ”основа његовог мандата”, а да је циљ постизање ”свеобухватног правнообавезујуче споразума о нормлизацији односа који ће се решити сва отворена питања једном заувек и то ускладу са међународним законима и европским вредостима”.

”То ће бити кључно за европски пут обе стране, стабилизацију региона и одблокираће толико тога за цео регион”, каже Лајчак.

Специјални представник ЕУ каже да је задовољан досадашњим релултатима у дијалогу, почев од поновног покретања разговора, преко постизања договора о главним елементима правно обевезујућег споразума до ”пуног напретка” на питањима несталих и расељених и економске сарадње.

”Тренутно разговарамо о питањима међусобног потраживања и имовине”, каже Лајчак.

Лајчак је захвалио и Београду и Приштини на ангажману, а председнику Александру Вучићу и премијеру Авдулаху Хотију на посвећености, коју показују у наставку дијалога.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести