Љајић: Трагикомично, Тачи говори о подели централне Србије

БЕОГРАД: Када говоримо о решењу косовског питања чини ми се да смо ушли у трагикомичну ситуацију, више трагичну него комичну, јер је сада Хашим Тачи почео да говори о подели централне Србије, рекао је данас потптредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
ljajic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Он је нагласио да Тачи говори о подели, али не подели Косова, већ да корекција граница подразумева припајање Прешева, Бујановаца и Медвеђе Косову.

"Тачи говори о подели, не о подели Косова већ о подели централне Србије. Као да смо сви буњике јели, па ће неко да прихвати такву идеју. Не постоји и један човек који би у Србији о тако нечему могао и да разговара", рекао је Љајић за Тв Прва.

Како каже, у Србији се критикује сваки чин дијалога, говори да треба сачекати боља времена "као да је стање за српску заједницу на КиМ идеално па треба да га сачувамо, јер преговорима ћемо нешто да изгубимо". 

"Ми заправо чувамо илузију да се ништа на Косову није променило, да је Косово наше, иако немате никакву фактичку власт. Критикује се правно обавезујући споразум који сада и не постоји, критикује се свако решење које се појави у медијима, а нико не предлаже решење", нагласио је он.

Према његовим речима, Србија у решавању косовског питања мора да има проактивну улогу, да тражи креативно решење, те да, ако је међународна заједница тврдила да је питање Косова суи генерис проблем, мора да се пронађе и неко "суи генерис решење". 

Љајић напомиње да без ЕУ и САД косовско питање тешко може бити решено и да би до сада било пронађено да је постојала могућност да се реши директно у српско-албанском дијалогу.

"Јасно је да су косовски Албанци имали подршку међународне заједнице за остваривање својих циљева. Без учешћа ЕУ и САД тешко да овај проблем може бити решен", закључио је Љајић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести