Лихт: Политика Немачке према дијалогу се неће мењати

БЕОГРАД: Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт не верује да ће се политика Немачке према процесу преговора Београда и Приштине мењати у догледној будућности, без озбира на најаву канцеларке Ангеле Меркел да се неће кандидовати ни за једну политичку функцију након истека мандата 2021. године. 
sonja liht, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Немачка је озбиљна, демократска држава са врло озбиљним Министарством спољних послова, тако да не верујем да ће се политика према Србији, региону и према целом процесу преговора између Београда и Приштине мењати у догледној будућности", рекла је Лихт за Тањуг. 

Наводећи да је сигурно да су локални избори у Баварској, са свим осталим процесима који се одвијају унутар немачког политичког живота, довели до тога да позиција Ангеле Меркел није онаква каква је била у претходним мандатима, Лихт ипак наводи да не верује да ће евентуалне промене на челу Хришћанско демократске уније имати великог утицаја на спољну политику Немачке.

"Ако неко дође на њено место из њене странке, а и даље је њена странка најмоћнија у Немачкој, ни онда не верујем да ће се било шта променити", наводи Лихт упитана на који начин би повлачење Ангеле Меркел могло да има последице по утицај и улогу Немачке, која је против размене територија или корекције граница, на решавање питања Косова.

Она додаје да ће се до 2021. године, када Меркеловој истекне актуелни мандат, много тога десити и код нас и у свету. "Нико нема кристалну куглу, па да се усуди да размишља толико унапред о врло конкретним питањима", каже Соња Лихт.

Немачка канцеларка и шефица ЦДУ Ангела Меркел данас је на конференцији за новинаре у Берлину рекла да је ово њен последњи мандат на месту канцелара, да се неће поново кандидовати за шефа странке, нити за посланика ЦДУ у Бундестагу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести