Линта: Бесмислене изјаве Зорана Милановића

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас као бесмислену и сумануту изјаву хрватског председника Зорана Милановића да Хрватска сутра може, ако буде лоше воље, да подигне оптужницу против председника Србије Александра Вучића.
s
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу, Линта наводи и да је најбезочнија лаж Милановићева изјава да Србија нема право да подиже оптужнице против хрватских ратних команданата и истиче да то, не само да је право, већ и обавеза.

Председник Савеза Срба из региона указује да је Вучић константно мета бруталне кампање у Хрватској, јер тражи правду и за српске жртве, те да у тој земљи и даље траје општа хистерија због оптужнице против хрватских пилота за злочине над српским цивилима на Петровачкој цести и у месту Сводна код Новог.

"Више од 100 држава света, укључујући Хрватску и Србију, имају у свом законодавству дефинисано начело универзалне надлежности у случајевима кршења људских права, тако да могу да суде људима који су ратне злочине починили далеко од њихових граница", истакао је Линта.

Србија има, наводи Линта, не само законско, већ и цивилизацијско и морално право и обавезу да суди свима који су починили ратне злочине на простору бивше Југославије.

"За Србију је то посебно важно, јер ни Хашки трибунал ни судови у Загребу и Сарајеву нису процесуирали масовне и планиране ратне злочине који су почињени против српског народа. С друге стране, Хрватској није сметало када је Србија подизала оптужнице и судила за ратне злочине почињене против хрватских цивила и ратних заробљеника", поручује Линта.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести