Линта: Безочно фалсификовање историјских чињеница

БЕОГРАД: Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта поздравио је закључке Народне скупштине Републике Српске којима је одбачена ревизионистичка Резолуција о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Наведеном Резолуцијом, како оцењује Линта у саопштењу, се безочно фалсификују историјске чињенице чији циљ је срамно умањивање и прикривање размера страдања српског народа у Независној Држави Хрватској.

"Апсолутно је неприхватљиво и увредљиво да се у наведеној Резолуцији не помиње кључна историјска истина да је Независна Држава Хрватска планирала, организовала и извршила геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима. Такође, неприхватљив је и сам назив Резолуције у коме се не помиње Независна Држава Хрватска која је водила геноцидну политику односно спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање српског народа с циљем његовог потпуног физичког уништења", казао је он.

Линта истиче да у Резолуцији стоји лажна констатација "значајан број жртава из БиХ", јер је добро познато да у Другом светском рату није постојала Босна и Херцеговина већ НДХ и да су једини страдалнци, како наводи, жртве Срби, Роми, Јевреји и антифашисти.

"Један од главних предуслова даљег јачања духовног и културног јединства српског народа јесте да Република Србија и Република Српска заједнички раде на неговању сећања на српске жртве геноцида у Другом светском рату и да не дозволе ревизију историје и прекрајање историјских чињеница", казао је он.

Линта поздравља закључак да Скупштина Републике Српске донесе Закон о Дану сећања на жртве геноцида Независне државе Хрватске над Србима, Ромима и Јеврејима током Другог свјетског рата. Међутим, веома је важно, како наводи, да се поменути Дан сећања дефинише и одреди у сарадњи државних и научних институција Републике Србије и Републике Српске и удружења које негују културу сећања.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести