ЛИНТА: ХАПШЕЊЕ СРБА ИЗ БАРАЊЕ - наставак ШИРЕЊА СТРАХА међу Србима у Хрватској

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта саопштио је данас да Хрватска последњим хапшењем двојице Срба из Барање наставља са планским ширењем страха међу преосталим Србима који живе у тој држави, као и међу прогнаним Србима који живе у Србији и широм света.
x
Фото: Youtube Printscreen/ Miodrag Linta

Линта је у саопштењу оценио да Хрватска последњим хапшењем Срба покушава да оправда ''лажни мит о 'Домовинском рату' као одбрамбеном и праведном рату''. Линта је позвао Министартсво спољних послова Србије да упути оштар протест Хрватској због хапшења двојице Срба из Барање и јасно каже да је твакво понашање хрватских власти према припадницима српске заједнице неприхватљиво.

Такође, амбасада Србије у Хрватској треба да ухапшеним Србима пружи сву стручну и финансијску помоћ, као и осталим Србима који се налазе у хрватским затворима због наводних ратних злочина, наводи Линта.

Двојица Срба су ухапшени под оптужбом да су наводно починили ратне злочине 1991. године над припадницима Збора народне гарде, подсећа Линта.

''Апсолутно је јасно да се ради о невиним људима јер је невероватно да би неко ко је убијао хрватске војнике 1991. године све ове године остао да живи у Хрватској. Важно је нагласити чињеницу да се хапшења Срба појачавају пред почетак годишњих одмора с циљем да се пошаље порука прогнаним Србима да не долазе у Хрватску а преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да се иселе'', каже Линта. У многим претходним случајевима хапшења Срба показало се да нису постојали ваљани докази за њихово задржавање у притвору и покретање судског поступка, да предложени докази и сведоци нису били веродостојни, а оптужбе нису биле основане, поручио је Линта.

''Србија треба да покрене разговор са Хрватском и јасно каже да је неприхватљиво да хрватско правосуђе константно хапси Србе, отвара нове истраге, подиже лажне оптужнице и доноси осуђујуђе пресуде у монтираним судским поступцима припадницима бивше ЈНА и Српске Војске Крајине због наводних ратних злочина'', додаје Линта.

Он наводи и да Владу Србије треба да оснује Канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине. Циљ Канцеларије би, како каже Линта, био да пружа бесплатну стручну, правну помоћ и финансијску подршку осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима да докажу своју невиност и скину љагу ратног злочинца са свог имена.

Према подацима удружења Веритас на основу међунардних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу ухапшено је најмање 187 Срба, од који су 74 изручена Хрватској. Тренутно се у хрватским затворима због наводних ратних злочина налази 33 Србина, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом или оптужбом, додаје се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести