Линта: Милановић потврдио да је заштитник ратних злочинаца

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас као срамну, али очекивану одлуку хрватског председника Зорана Милановића да одликује генерала Ђуру Матузовића, уз поруку да је Милановић тиме по ко зна који пут најдубље увредио и понизио српске жртве и чланове њихових породица.
s
Фото: Youtube Printscreen

Линта наводи да је Матузовић оптужен пред правосуђем у БиХ да је током 1992. и 1993. године са групом хрватских официра и војника починио "монструозни ратни злочин" над српским становништвом у Орашју, те додаје да је Милановић још једном потврдио да је "заштитник ратних злочинаца".

"Прошле године је вратио одликовања господару живота и смрти у Осијеку и осведоченом ратном злочинцу Бранимиру Главашу којем је Уставни суд Хрватске укинуо правоснажну пресуду на иначе малу затворску казну од осам година за ратни злочин ликвидације српских цивила у Осијеку", навео је Линта у саопштењу за медије.

Он сматра да Милановић настоји да стекне "јефтине политичке поене" у бирачком телу шаљући поруку да је "већи Хрват од Пленковића и хадезеоваца и то на начин да што више велича ратне злочинце и омаловажава и пљује српске жртве".

Линта је рекао да је Милановић један од бројних примера да Хрватска живи "дубоко заробљена у својој злочиначкој прошлости" и да нема снаге да постане истински демократска држава у којој ће се ратни злочинци процесуирати, а све жртве без обзира на националну и верску припадност једнако поштовати.

"У Хрватској је један од најважнијих показатеља патриотизма величање ратних злочинаца с једне стране и негирање, прећуткивање, вређање и омаловажавање српских жртава с друге стране", закључује Линта.

Милановић је доделио почасне чинове и уручио одликовања хрватским бранитељима међу којима је и високи официр Ђуро Матузовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести