Линта: Основати нови међународни суд за ратне злочине

БЕОГРАД: Председник скупстинског Одбора за дијаспору и Србе у региону, Миодраг Линта, сматра да Влада Србије треба да покрене иницијативу да се оснује нови међународни суд за ратне злочине, који би преиспитао све изречене пресуде у случају, како каже, непостојећег геноцида у Сребреници, и других догађаја на простору бивше Југославије.
linta, tanjug jpap
Фото: Miodrag Linta, foto: Tanjug/J.Pap, ilustracija

"Циљ Хашког трибунала је био да осуди Србе да би се потврдила најбезочнија лаж да су Срби тобоже криви за ратове у Хрватској и БиХ и да се казне њихови политички и војни лидери", навео је Линта у изјави за јавност.

Сматра да је Хашки трибунал укинут 2017. године када је "испунио свој политички циљ" и да, не само што није допринио утврђивању истине и помирењу, већ је додатно продубио мржњу и неповерење између народа који живе на простору бивше Југославије.

Жалосно је, каже Линта, и да Европска унија помиње само ратни злочин над Бошњацима у Сребреници, а "бесрамно ћути" на бруталне злочине над Србима у Сребреници, Братунцу, Зворнику и другим општинама у Подрињу, посебно 1992.и 1993. године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести