Линта: Сврха хапшења Смиљанића  застрашивање Срба у Хрватској

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да хапшење крајишког Србина Чеде Смиљанића (67) има за циљ стварање додатног страха и узнемирености код Срба у Хрватској и оправдање лажног мита о српској агресији.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Смиљанића је хрватска полиција ухапсила 21. маја на граничном прелазу Бачка Паланка - Илок јер је, наводно, у септембру 1991. године починио ратни злочин против цивилног становништва на подручју Вуковара.

Линта је указао да су чланови породице и пријатељи рекли да је Чедо Смиљанић годинама два-три пута месечно одлазио у Вуковар и никада до сада није имао проблема, саопштио је Савез Срба из региона.

Линта истиче да је Смиљанић био припадник ТО Вуковар, али да није починио никакав ратни злочин, већ се часно и поштено борио за одбрану свог народа. Додаје да то најбоље потврђује чињеница да је Смиљанић велики број пута ишао у Вуковар, пошто човек који је чинио злодела сигурно не би одлазио у Хрватску.

Линта је позвао министра спољних послова Ивицу Дачића да упути најоштрији протест хрватском министру спољних и европских послова Гордану Грлићу-Радману због хапшења Смиљанића.

"Потпуно је јасно да се крајишки Срби хапсе на основу лажних доказа и сведока и да хрватско правосуђе није непристрасно и професионално, већ је у функцији хрватске државне политике", нагласио је Линта.

Документационо-информациони центар "Веритас" саопштио је раније да је од почетка године ово треће хапшење особа српске националности по хрватским међународним потерницама због ратних злочина наводно почињених 1991. године.

На основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада је, према Веритасовој евиденцији, ухапшено 187 Срба, од којих су 74 изручена Хрватској.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести