Љубичић: Саша Јанковић злоупотребљава функцију и обмањује Србију

Државна секретарка у МУП-у Јана Љубичић

изјавила је данас да је Саша Јанковић у још једном обраћању медијима недвосмислено потврдио да он више није Заштитник грађана, већ нови „политички играч, који итекако злоупотребљава своју функцију и обмањује јавност Србије. 
Љубичићева је у писаној изјави достављеној медијима навела да је Јанковић прећутао зашто за њега постоје грађани првог и другог реда и зашто мисли да закон није исти за све.

Јанковић је раније данас поновио да МУП није одговорио на његове препоруке у вези са случајем Савамала, иако га, какоје рекао, на то обавезује закон.
Омбусман је у изјави за Данас навео да уместо тога државна секретарка у МУП-у у "службеном капацитету" покушајем личних дисквалификација "брани" од Зашитника грађана право министра Небојше Стефановића да поднесе "приватну" тужбу?!

"Да ли она 'само' злоупотребљава положај стављајући МУП у функцију адвоката приватног лица или је то доказ суштине мог покушаја заштите слободе медија с обзиром да њена службена реакција открива да иза др Стефановићеве тужбе стоји државни апарат силе и да је министрова тужба против НИН-а у ствари притисак власти на критичко новинарство", пита Јанковић у одговору на претходно писмо државне секретарке у МУП-у  Јане Љубичић да оспорава право министра полиције да поднесе тужбу против недељника НИН.

 "Ако неко користи службене капацитете, онда то очигледно чини Саша Јанковић у својим честим политичким обраћањима. Преамбициозан је Заштитник, још само да нам објасни да ли жели да буде политичар, тужилац, судија или све то заједно", навела је Љубичићева.
Необично је, каже, да њега не занима истина на коју се стално позива, већ се ставља изнад закона и сам пресуђује на основу личних анимозитета.
"Свакодневним политикантским наступима и даље наставља да крши Закон о Заштитнику грађана, а последњим изјавама показао је да није заштитник свих грађана и да се ставља на страну само одређених медија", навела је Љубичићева.

Приметила је да је по тим критеријумима изабрао медије на чију страну стаје.
"Ево подсећам да је и сам водио кампању против медија чије му се писање није свидело. Да ли то значи да он као 'државни Заштитник грађана' може да врши притисак на медије? Као правник желела бих да подсетим свог колегу да тражење правде на суду није никакав притисак на критичко новинарство у Србији, али да његове изјаве очигледно представљају притисак на независно правосуђе", навела је Љубичићева.
Јанковић је, по свему судећи, каже, човек дуплих аршина, а његово лицемерство постаје све видљивије.

"Управо то ми даје за право да верујем да је Саша Јанковић најскупље плаћени политичар у Србији, који сваког месеца из буџета добија око 400.000 динара", истакла је Љубичићева и пита колико времена Јанковићу преостаје за заштиту грађана од бројних интервјуа, телевизијских гостовања и посета друштвеним мрежама.
На крају, истиче, да би волела да Јанковић, како каже, коначно скине маску Заштитника грађана и јавно призна која је његова улога у друштву и престане да манипулише својом функцијом.

"Јер управо он злоупотребљава свој положај и обмањује грађане, а не ја као државни секретар коме је искључиво стало до истине и правде. Ако мислите да ћете ме ућуткати и спречити да мислим својом главом, онда сте се грдно преварили", поручила је Љубичићева.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести