Лончар: Сва деца морају да се вакцинишу

БЕОГРАД: Министар здравља Златибор Лончар изјавио је вечерас да је повећан број ваксинисаних у последње време, али да то не значи да је проблем решен и да треба да се опустимо већ да сва деца морају да се вакцинишу.
Zlatibor Lončar foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Десило се оно што смо упозоравали - да ако не будемо одговорни и ако не будемо вакцинисали децу - да ћемо имати много оболелих и на жалост имати и жртве - у 21. веку дошли смо до тога. Мислим да је време да се сви опамете - да ми другачије из овог проблерма не можемо да изађемо ако не постигнемо ниво вакцинације који је неопходан", рекао је Лончар гостујући на РТС.

Он је напоменуо да је до сада поднето 1.256 захтева за покретање прекршајних поступака против родитеља који нису вакцинисали децу, као и да је донето првих 55 осуђујућих пресуда.

Подсећајући да деца не могу да се упишу ни у школу ни у вртић ако немају потврду о вакцинацији, министар је исткакао да "морамо да будемо одговорни према свој деци у Србији". 

Он је истакао да у домовина здравља има довољно свих вакцина и појаснио да су ОПВ вакцине којима је 29. марта истицао је рок трајања тог дана повучене из употребе, а да су 30. марта стигле нове количине у року трајања, и да могу несметано да се дају.

"Али да не бисмо зависили од великих произвођача улажемо све напоре да Торлак оспособимо. Сигурно је способан да уради најбоље вакцине на свету.Ове године смо уложили два милиона евра, уложићемо 40 милиона евра, то је наш принцип. Док сам на овом месту и имам подршку Александра Вучића радићемо на томе да не зависимо од других", истакао је Лончар.

Према његовим речима, од понедељка ће кренути и вакцинација деце против бактерије пнеумокока, пошто је увезено 165.000 доза, које су распоређене у домове здравља.

За бебе од два месеца обавезне су три дозе, а све иде о трошку државе, напоменуо је.

"Наши грађани треба да знају да сваке године 1.6 милиона људи умре од ове бактерије која изазива упалу плућа, махом код деце млађе од пет година" нагласио је Лончар.

Како је рекао, ни Хрватска, ни Босна, Црна Гора, Макодонија, ни Румунија још немају ту вакцину у обавезној примени.

"Тако да се види колико размишљамо о нашој деци", закључио је министар.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести