Макрон: ЕУ више да инвестира на Балкану, Вучић сјајно ради

МИНХЕН: Србија већ пет година води преговоре о чланству у ЕУ, али инвестиције које су видљиве у земљи нису европске, већ кинеске и руске, рекао је француски председник Емануел Макрон на Минхенској безбедносној конференцији и похвалио председника Србије Александра Вучића да сјајно ради свој посао.
makron_vuccich
Фото: Танјуг (Видео)

Макрон је то навео на панелу, који је водио немачки дипломата Волфганг Ишингер, говорећи о томе да ли ће Француска укинути вето на почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом, након што је ЕУ променила методологију процеса проширења.

Макрон је истакао да не воли термин "вето", као и да је потребно говорити о поширењу, али на јасан и реверзибилан начин, тако да ЕУ може брже да напредује са земљама које остварују бржи напредак и инвестира у кандидате који су успешни на путу ка ЕУ, али и да одустане када такав развој догађаја не функционише.

Макрон је поручио да преговори о чланству не треба да буду једина политика ЕУ према Балкану и да то није обавезно најбољи начин за јачање европског утицаја у региону.

Он је рекао да подржава стратешки циљ да се земље Западног Балкана чврсто задрже у Европи, али је упитао да ли је актуелна методологија добар начин да се оствари тај циљ.

"Веома поштујем председника (Србије Александар) Вучића, он сјајно ради свој посао, он је сјајан лидер, али оно што се тамо дешава одређују Русија и Кина, а не Европа", рекао је Макрон.

Подсетио је да Србија већ пет година отвара преговарачка поглавља и упозорио да ће за две године "људи рећи како је време да Србија уђе у ЕУ, јер већ почиње да губи стрпљење, и то с правом".

"Али други су инвестирали", указао је Макрон.

Француски председник је оценио да ЕУ, ако жели да укључи Балкан, мора да инвестира много више него до сада у инфраструктуру, културу, знање језика, ако жели да укључи Балкан у Европу и нагласио да Француска већ мења политику у том правцу.

"То треба да радимо уместо да само почињемо преговоре", рекао је Макрон додајући да се истовремено говори земљама које теже чланству у ЕУ да не могу да се придруже у следећих 10 или 15 година што је, како је оценио, лицемерно.

"То је фрустрирајуће за те земље. Говоримо им да не можете да се придружите у наредних 10 или 15 година. Не, морамо да им кажемо, ''Можете да се придружите, ако испуните услове''", поручио је Макрон.

Он је додао да је проблем што Европа, када су у питању њени суседи, говори само о проширењу.

"То не функционише са толико земаља. Нисмо довољно брзи, нисмо довољно агилни", рекао је Макрон додајући да је Европи потребна заједничка спољна политика, да она не делује довољно брзо и да није доследна у својим ставовима.

У том контексту, он је упитао да ли неко сматра да ће бити лакше са више чланица.

Указао је и да постоје земље чланице које сматрају да треба бити бржи када је реч о прикључењу нових држава чланица, али да исте те државе одбијају да издвоје више од свог БДП-а.

"То не функционише тако. Желимо да учинимо комад хлеба већим, али додајете мање путера на то. Имплицитна стратегија коју имамо у Европи је да је Европа велико тржиште које се шири, а да није политичка сила. Политичка сила има одређене предности, конвергенције, мора да буде озбиљна у опхођењу према суседима, не само да шири клуб што је пре могуће", поручио је Макрон.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести