Мали: Ђилас ћутао за ЈАТ, а сад прикупља јефтине поене

БЕОГРАД: Министар финансија и члан Председништва СНС Синиша Мали оценио је данас да је Драган Ђилас показао да је лицемеран, јер није бринуо за ЈАТ Ервејз који се, како је навео Мали, буквално распадао захваљујући лошем управљању и нестабилном пословању, а сада, како каже, лажном бригом за националну авио компанију Ер Србија покушава да прикупи јефтине политичке поене.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Мали је у саопштењу навео да се ЈАТ Ервејз гушио у дуговима који су износили више стотина милиона евра, а да су се путници возили "старим и распаднутим авионима".

"Њему и његовим пајтосима није пало на памет да дигну на ноге националну авио - компанију, већ само знају да паметују и да пишу небулозне твитове. Управо смо због катастрофалног управљања ЈАТ-ом морали да пронађемо стратешког партнера, и да тиме направимо националну авио-компанију која је на понос свим грађанима Србије", рекао је Мали одговарајући на критике Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

Та странка је критиковала најаве да ће држава помоћи Ер Србији у отплати кредита, те у саопштењу навела да Ер Србија никада није била национална авио компанија већ "механизам за финансирање Етихада".

ССП је навела и да се уговор са Етихадом спроводи на штету државе.

Мали каже да је невероватно да се "Драган Ђилас толико прави луд да не види у колико се тешкој ситуацији налазе све авио компаније у свету".

"У највећој кризи у историји за авио - индустрију Драган Ђилас не жели да држава помаже своју авио - компанију, иако за то има новца, и иако је и Еврпска унија донела нова правила која се односе на државну помоћ. Правила су у том смислу значајно релаксирана, јер су наравно и они свесни да је у оваквим тренуцима авио - компанијама неопходна помоћ државе", рекао је Мали.

Он је додао да је немачка Луфтханза добила помоћ од неколико милијарди евра.

"Најмоћније земље света помажу своје авио - компаније, а Драган Ђилас жели да ускрати помоћ Ер Србији. То довољно говори о томе колики је он економски експерт", истакао је министар финансија.

Он је подсетио да су "Ђилас и његови пајтоси" за време економске кризе 2009. године дозволили да привреда пропадне, да се производње угасе, и да нестане на стотине хиљада радних места.

"Драгану Ђиласу је било важно да му само сопствени бизниси не пропадну, није бринуо ни за грађане, а ни за друге компаније... Успео је да заради 619 милиона евра, док је са друге стране дозволио да се град Београд гуши у дуговима од 1,2 милијарде евра. Не само што је лопов, него је и толико бескрупулозан и лицемеран па паметује о „Ер Србији“, која је данас понос свих нас", рекао је Мали.

Он је казао да се значај компаније видео у време пандемије корона вируса, с обзиром да је Ер Србија довозила наше путнике са свих крајева света, да је возила медицинску опрему, као и медицинску помоћ коју је Србија упутила Италији.

"Поносни смо на те дивне људе у посади који су у најтежим тренуцима одговорно и озбиљно радили свој посао и показали колико воле своју земљу", казао је Мали.

Он је закључио да је поносан што је Србија данас довољно јака да помаже и „Ер Србији“, али и привреду уопште, за коју је због пандемије коронавируса припремљен пакет од чак 5,8 милијарди евра. Како је рекао, држава је на тај начин буквално спасила привреду.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести