Мали: Нису нам потребне позајмице, Ђилас да се не љути

БЕОГРАД: Члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали одбацио је данас критике Странке слободе и правде поводом програма подршке Европске комисије и истакао да Србији није потребно задуживање код Европске уније.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Коментаришући оцену С СП да власт у Србији не узима стотине милиона евра помоћи од Европске комисије да би избегла контролу начина на који се троши државни новац, Мали оцењује да је лидер те странке Драган Ђилас "неразумно љут" јер се Србија не задужује од ЕУ.

"Више пута сам поновио да Драгану Ђиласу много боље иду личне у односу на државне финансије. Он упорно одбија да схвати да је Србија данас успешна земља, са одличним прогнозама у будућности и да нам управо из тог разлога није неопходно задуживање од Европске уније. Нека се присети у каквом стању су он и његови пајташи оставили Србију", навео је Мали.

Истовремено, напомиње да је тај зајам намењен за оне земље које имају знатне поремећаје у платно билансном систему.

"Ми таквих проблема немамо, с обзиром на то да имамо 13,1 милијарду евра девизних резерви. Реч је о краткорочним позајмицама које нам једноставно нису потребне, јер ми све време говоримо о дугорочној стабилности. Драган Ђилас је очигледно остао заглављен у оном времену када је Србија била презадужена, заправо угушена скупим кредитима које су он и његови пајташи узимали и нажалост, оставили девастирану земљу иза себе", навео је Мали.

Он је рекаод а је Србија морала да доноси тешке мере и да опоравља своју економију и да зато данас има могућност да се задужује на домаћем тржишту по најповољнијим каматним стопама, те да јој краткорочне позајмице нису потребне.

"Уз дужно поштовање према групи земаља која узима ову позајмицу, али Србија је у много повољнијој финансијској ситуацији од њих”, рекао је Мали.

Он је оценио да Драган Ђилас као "задушна баба" понавља умишљену мантру из своје удобне фотеље и изнова покушава да компромитује озбиљне напоре државе.

“Доказани лопов користи сваку ситуацију да би политизовао и примитивно лажима компромитовао озбиљне напоре свих нас који, уз озбиљан приступ, бринемо за добробит свих грађана ове земље. Поносни смо на наше резултате. Истовремено, знамо и да је Ђилас поносан на своје резултате, док из своје удобне фотеље креира лажи. Изгледа да је та фотеља почела да жуља, па би он желео да се поново врати у државну и настави да пуни сопствене џепове и утерује Србију изнова у проблем беспотребним, скупим задуживањем. То се тако не ради”, навео је Мали.

Одговарајући на критике које се тичу транспарентности, истакао је да је управо та иста Европска комисија у јануару ове године у свом извештају похвалила Србију, истакавши да је снажан раст БДП-а Србије погурао раст економија читавог Западног Балкана.

"Позивам Драгана Ђиласа да прочита шта о нашим успесима пише Европска комисија, као и највеће финансијске институције на свету, попут Међународног монетарног фонда. Управо то показује колико је Србија економски стабилна и колико добре изгледе имамо упркос шоковима које је изазвао вирус корона", рекао је Синиша Мали.

Он је подсетио да је ММФ у свом најновијем извештају пројектовао да ће Србија ове године забележити најбоље резилтате у Европи када је реч о привредном расту, за разлику од многих најразвијенијих земаља света.

"ММФ за следећу годину пројектује да ће Србија расти чак 7,5 одсто, што би је такође сврстало у најуспешније земље у Европи. За то је изузетно важна фискална консолидација коју је Србија спровела, јер је данас отпорнија на све могуће шокове", истакао је Синиша Мали.

Он је још једном поновио да су јавне финансије здраве и стабилне.

"Нама велике позајмице, поготово краткорочне, нису потребне, нити од Европске уније, нити од ММФ-а. Србија је сада озбиљна, кредибилна земља, са плановима и одличним програмом опоравка, али и са фантастичном перспективом”, закључио је члан Председништва Српске напредне странке.

Странка слободе и правде критиковала је данас одлуку власти у Србији да не узима стотине милиона евра помоћи од Европске комисије, само да би избегли контролу начина на који се троши државни новац.

У саопштењу та странка наводи да председник Александар Вучић каже да имамо милијарде на рачуну, али неће да каже да смо истовремено донели одлуку да се задужујемо за неколико милијарди евра и то по десет пута горим условима него што је понудила Европа.

Европска комисија усвојила је предлог о макрофинансијској подршци од 3 милијарде евра за десет партнера из процеса проширења и ЕУ суседства, како би им помогла у борби против економских последица узрокованих пандемијом корона вируса.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести