Мали: Новац који смо зарадили желимо да вратимо грађанима

БЕОГРАД: У последњих пет година изграђено је 320 километара новог аутопута и та стратегија и политика биће настављена и у буџету за 2020. годину, каже министар финансија Синиша Мали и додаје да очекује да ће Закон о буџету бити усвојен у Скупштини Србије до краја новембра - у складу са буџетским календаром.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Zoran žestić)

Расправа о Предлогу буџета за 2020. годину почиње данас у Скупштини Србије, а Мали је за РТС истакао да ће се новим буџетом наставити инвестирање у аутопутеве у железничку инфраструктуру, али да је циљ и да се повећавају плате и "зарађен новац врати грађанима".

"У трећем кварталу ове године имали смо стопу раста економије од 4,7 одсто. За сада смо други у Европи по стопи раста и само је Мађарска тренутно испред нас. Улагање у инфраструктуру подиже квалитет инфраструктуре, привлачци инвеститоре, отварају се фабрике, отварају се нова радна места, више новца је у буџету", рекао је Мали.

Он је нагласио да за првих седам месеци Србија има рекордан износ страних директних инвестиција.

Подсећа да је прошле године по Фејнелшел тајмсу Србија била на првом месту у свету по привлачењу страних директних инвестиција.

"Ове године имамо 43 одсто више инвестиција него прошле године", рекао је министар и истакао да је последњих пет година изграђено 320 километара новог аутопута, те да се са том страстегијом и политиком настављамо и у буџету за 2020. годину.

Биће ту, како је рекао, и улагања у канализациону мрежу, водоводну мрежу, фабрике за пречишћавање отпадних вода - све оно што подиже квалитет живота и животни стандард грађана Србије.

То што Фискални савет има замерку на повећање плата, Мали каже да је повећање из реалних прихода и да не угрожава макроекономску политику.

"Наш циљ јесте да повећавамо плате, да се животни стандард грађана повећа у што краћем временском периоду, али на здрав и одговоран начин. Не задужујемо се, новац који смо зарадили желимо да вратимо грађанима.Повећање плата које смо предвидели и које смо окренули у новембру између осам и 15 одсто у јавном сектору је на здравим основама", рекао је он.

Додаје да се Србија због тога не задужује, не узима скупе кредите, да је то зарађен и уштеђен новац који треба да се врати грађанима Србије.

Подсећа да ће и за најстарије грађане Србије од 1. јануара пензије бити веће и обрачунаваће се по швајцарској формули.

Наводи да ће у Србији просечна плата у децембру прећи границу од 500 евра и подсећа да је била 328, 329 евра.

"Буџет је добро планиран. Радујем се расправи у Скупштини Србије јер је увек добро чути друга мишљења. Не кажем да ми знамо све, нешто смо можда и пропустили, али по питању главних одредби тог Закона мислим да смо на правом путу", нагласио је он.

На предлог Закона о буџету пристигло је нешто више од 100 амандмана, а Мали очекује да ће буџет бити усвојен до краја месеца, у складу са буџетским календаром.

"Није много 100 амандмана. Погледаћемо пажљиво сваки од њих , расправљаћемо наредних десет дана са посланицима о томе. Ако постоје неки квалитертни, добри амандмани ми ћемо их прихватити", закључио је он.

Мали истиче да је предлог буџета једина тачка дневног реда и да ће бити довољно времена за расправу, јер се не усваја по хитном поступку.

"Желимо да се усвоји на најтранспарентнији начин и да свако ко има коментар има прилику да га да", рекао је Мали и додао да је буџет избалансиран, реалан и да представља прекретницу у нашој економској политици.

Истиче да се последњих година сав новац који може да се определи, инвестира у плате и пензије, али и инвестиције.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести