Мали шенген од Новог Сада, Охрида до Тиране

Председник Александар Вучић боравиће данас и сутра у Тирани, где ће учествовати на самиту лидера земаља Западног Балкана – учесница регионалне иницијативе познате као „мали шенген”.
с
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Првог дана биће одржан трилатерални састанак Вучића и премијера Албаније и Северне Македоније Едија Раме и Зорана Заева. Након сутрашњег сусрет лидера Западног Балкана с представницима међународних организација и институција, Вучић ће обићи Драч, који је крајем новембра био погођен разорним земљотресом.

Иницијативу за уклањање препрека за проток робе, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду о тој иницијативи разговарао са Заевом и Рамом, када је и потписана декларација о намерама. Албански премијер је позив да учествује у састанку регионалних лидера упутио и косовском председнику Хашиму Тачију, који је одбио долазак, наводећи да неће доћи „због препрека Србије у консолидацији државности Косова”. Вучић, Рама и Заев су о састанку већ неформално разговарали током Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру, а српски председник је тада најавио да ће у Новом Саду бити конкретизовани планови о повезивању тржишта у региону, односно о креирању својеврсног „малог шенгена”. На следећем састанку који је потом одржан у Охриду, постигнут је договор којим се започиње реализација иницијативе да би се унапредио инвестициони амбијент у земљама које су у њу укључене.

Иницијативу за уклањање препрека за проток робе, услуга, људи и капитала покренуо је председник Вучић, који је пре два месеца у Новом Саду о тој иницијативи разговарао са Заевом и Рамом

Економисти оцењују да би успостављањем „малог шенгена” на Западном Балкану компаније из целог региона добиле веће регионално заједничко тржиште с готово 20 милиона потрошача. Иницијативу су поздравиле регионалне привредне коморе свих земаља Западног Балкана, које окупљају више од 350.000 компанија.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да самит лидера региона у Тирани представља наставак покренуте иницијативе о успостављању „малог шенгена”.

– Та иницијатива је отворена и инклузивна и није ништа ново, већ је само ново заједничко опредељење и циљ да се имплементира оно што је више пута договарано, а потом остављано по страни – нагласио је Рама, додајући да земље које су у иницијативу укључене желе да преузму своју будућност у своје руке и да сарађују.


Отворени за регион

Иницијатива „мали шенген” је од почетка отворена и за друге земље региона, али неке од њих имају резерве. На састанку у Охриду председавајући Савету министара БиХ Денис Звиздић је рекао да Сарајево нема дефинисани став. Министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић тада није имала позитиван став о иницијативи. Међутим, председник Вучић рекао је уочи пута да није немогуће да на састанку учествује и председник Црне Горе.


Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да је подржао иницијативу председника Србије Александра Вучића о формирању „малог шенгена”.

– Подржавам сваки начин да Балкан сарађује, а не да увек чекамо да дође неко из ЕУ да нас окупи и да онда покажемо резултат – рекао је Заев, напомињући да се на Балкану данас разговара. – Можемо показати капацитете и сами. Имамо лидере који су пријатељи. Ову иницијативу коју је председник Вучић предложио прихватили смо и премијер Албаније Еди Рама и ја зато што видимо да доноси бенефит, и то не само нашим земљама него целом Западном Балкану. Вероватно ће доћи и време када ћемо моћи да унапредимо и однос са земљама чланицама ЕУ док преговарамо.

Иако се очекивало, на састанку у Тирани неће учествовати шеф европске дипломатије Жозеп Борел.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести