Мастиловић: Србима у Хрватској 90-тих се десио наставак Другог светског рата

БАЊАЛУКА: Деведесетих година 20. века Србима у Хрватској десио се наставак Другог светског рата када је једна трећина српског народа која је остала на простору Хрватске исељена у Србију изјавио је данас историчар Драга Мастиловић.
1
Фото: AP Archive

У изјави за РТРС Мастиловић је рекао да настојања да се српска нација западно од Дрине затре или сведе на меру и простор која другима одговара, трају већ дуго, имају корене у 19. веку, а у 20. су доживела врхунац, посебно у Другом светском рату, када су Срби били осуђени на потпуно уништење због универзалних циљева великих сила и идеологије која је предвиђала да Дрина мора бити граница два света - источног православног и западног римокатоличког.

"Према томе, оно што се дешавало Србима 90-их година представља само врхунац настојања да се српска нација западно од Дрине у потпуности затре. Када је у питању сама 'Олуја', ако посматрамо дубинске историјске процесе, можемо да схватимо да је то био само наставак настојања из Другог светског рата оличен кроз 'једну трећуну Срба побити, једну покатоличити, а једну иселити'. Тад је та једна трећина Срба из Хрватске исељена у Србију", навео је Мастиловић.

Мастиловић је истакао да је зато важно да Република Српска и Србија заједнички обележвају погром српског становништва.

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести