Мбела Мбела: Покрет несврстаних - конретна снага која се залаже за мир

Покрет несврстаних земаља био је и остао конкретна, стварна снага која се залаже за мир у свету, поручио је данас, отварајући пленарну седницу другог дана Самита несврстаних, министар спољних послова Камеруна Лежен Мбела Мбела.
р
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Он је рекао да је пре 60 година, захваљујући мудрости оснивача Покрета, утрт пут великом броју земаља које су стекле независност.

Мбела је навео да је први самит у Београду 1961. године оснажио почетак Покрета, упркос свему што сте дешавало тада у свету, чиме су потврђени његови основни принципи и циљеви.

"Покрет је био и остао конкретна, стварна снага која се залаже за мир у свету и износи тежње земља за слободу и тада за ослобађање од колонијализма", рекао је шеф камерунске дипломатије.

Додао је да се Покрет годинама развијао и био покретач велике историјске динамике.

Мбела је указо да се земље чланице данас суочавају са препрекама и изазовима у новом светском поретку, те да је потребно радити на новој архитектури света, која ће моћи да испише нову страницу историје.

Према његовим речима, потребно је донети нову међународну политику, која би бранила интересе појединаца и заједница, узела у обзир интересе земаља у развоју и смањила разлику између богатих И сиромашних.

"Морамо да потврдимо основне циљеве Покрета, пре свега стварање колективне безбедности у УН, кроз реформе Савета безбедности који треба да исправи историјску неправду нанету Африци, која треба да добије два стална и два ротирајућа места у Савету безбедности УН", рекао је Мбела.

Такође, указао је да је потребна активнија солидарност међу чланицама у суочавању са изазовима тероризма, технолошког криминала, климатских промена.

"Камерун је добар билатерални партнер, земља на коју Покрет може да рачуна", поручио је Мбела.

У име министра спољних послова Буркине Фасо, скупу се обратила представница те државе Евлин Ебоду, која је указала да се 60-а годишњица Покрета обележава у тренутку велике здравствене и финансијске кризе.

"Обележавање 60-е годишњице у Београду показује нашу очигледну вољу да наставимо са оснажавањем веза пријатељства и сарадње међу чланицама", рекла је Ебоду.

Додала је да је шест деценија Покрет био оквир за размену, сусрет, одбрану и чување интереса земаља чланица.

"Покрет нам је омогућио да неуморно радимо на спровођењу циљева које смо себи зацртали - обезбеђује независност држава, њихов суверенитет и територијални интегритет, безбедност независних земаља у њиховој борби против империјализма, колонијализма, неоколонијализма, сегрегације, расизма И свих облика дискриминације И хегемоније великих блокова и сила", рекла је Ебоду.

Она је, такође, захвалила државама Покрета на солидарности и помоћи њеној земљи током пандемије корона вируса, додајући да је пандемија угрозила међународну солидарност.

Према њеним речима, Покрет се последњих година суочава са бројним друштвеним и политичким кризама, које захтевају да се оснажи међународна солидарност, како би све земље могле равноправно да се развијају.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести