Медијаметар: Највећи број позитивних и негативних текстова о Вучићу 

БЕОГРАД: Најзастуљенији у штампаним медијима у периоду јул-септембар били су председник Србије Александар Вучцић (691), премијерка Ана Брнабић (228) и потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић (151), показала је анализа направљена у оквиру пројекта "Квартални Медијаметар".
"Kvartalni Medijametar"  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Председник Вучић био је тема и највећег броја негативних текстова (56), а о странци на чијем је челу негативно је писано у 35 текстова.Анализу су на узорку од 1.991 текста на насловницама штампаних медија направили истраживачи Института за јавну политику и Медијског архива Ебарт.

Реч је о дневним листовима Политика, Вечерње новости, Блиц, Курир, Ало, Информер и Данас, а предмет дискурзивне анализе били су недељници Време, НИН, Нови Магазин, Недељник и Печат.Резултати показују да у штампаним медијима постоји разноврсност гледишта, те да плуразлизам ставова представља потврду слободе у јавном пољу, слободе мишљења и изражавања, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

Од представника опозиције, највише су били заступљени лидер ПСГ Саша Јанковић са 175 и председник Народне странке Вук Јеремић са 95 текстова на насловним странама, рекла је аналитичарка и методолог истраживања Даница Лабан.Према њеним речима, по негативним текстовима иза председника Вучића су Саша Јановића са 39 и Вук Јеремић са 20 негативних текстова, док је у писању о председнику Србије предњачио Курир, који је 44,8 одсто свих насловница посветио њему.

"Када су у питању политичке партије, највише негативних текстова написано је о СНС, 35, а из редова опозиције о ДС, 10. Од иностраних актера Доналд Трамп има највише текстова на насловницама, 122, док је на другом месту Владимир Путин са 91", навела је Лабан.Према њеним речима 79 одсто текстова кој су у форми извештаја "нема баланс"."Највише балансираних текстова објављено је у Блицу", казала је Лаббан и додала да предњаче политичке теме са 335 текстова, од којих је трећина негативна.

Привреда је била заступљена у 10,19 одсто текстова објављених у анализираним медијима и они су већом позитивно интонирани, рекла је Лабан.На петом месту по заступљености у анализираном периоду нашла се тема убиства певачице Јелене Марјановић, Русија је заузела 16-то, а ЕУ 19-то месту, навела је Лабан.

Политички аналитичар и аутор дискурзивне анализе Дејан Вук Станковић каже да је, када су у питању недељници доминантан критички однос према власти, са изузетком недељника Печат који је критичан само према европској политици.

"Недељници су активни учесници политичког живота у Србији и учествују у директној промоцији ставова опозиционих странака, имају чврсту уређивачку политику, и теме и актери се представљају у истом вредносном контексту", рекао је Вук Станковић.Како каже, писање о опозицији је неутрално у 88,6 одсто случајева, а примећен је и много мањи број текстова са негативном конотацијом када су у питању албански политички актери са КиМ.

"Ниједан актер који долази из Русије није представљен негативно, док је, када је у питању ЕУ, 22,5 одсто текстова у негативном контексту", каже Вук Станковић.Истраживачи наводе, да се неименовани извори користе у четвртини анализираних текстова, највише у дневном листу "Информер" у темама које се тичу криминала.

Додају, да су вредносно конотирани написи у Куриру у 84 одсто случајева негативни, а да је неутрално 16 одсто текстова, те да тај лист, први пут од када се врше ова истраживања, објављује највеће учешће вредносно интонираних текстова у односу на остале дневне новине из узорка, а до сада је то био увек Информер.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести