Мекалистер: Суспендовати таксе да би се дијалог наставио

ПРИШТИНА: Председник одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер поново је данас позвао привремене приштинске институције да суспендују таксу од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине како би се дијалог у Бриселу наставио. 
Mekalister Dejvid/Fonet/Media centar
Фото: Фонет/Медиа центар/Дејвид Мекалистер

Према нашем мишљењу суспензија таксе ће бити пут до успеха. Ми имамо јасан став у вези тога и поновили смо поруку током ова два дана боравка у Приштини. Измеду осталог, ово је кршење ЦЕФТА споразума и такође представља кршење Споразума о стабилизацији и придруживању. Према томе, ми не верујемо да је то исправна одлука, рекао је Мекалистер у  обраћању медијима у Приштини, пренео је РТК2. 

На питање да ли ће подржати размену територија, која би могла произаћи из евентуалног споразума, Мекалистер је рекао да је његов лични став, а и став Европске уније да ће за њих бити прихватљив споразум око којег се сложе обе стране.

"Европски парламент сматра да ће овај споразум бити прихватљив само ако постоји заједнички договор о томе, узимајући у обзир свеукупну стабилност у региону и међународно право, рекао је Мекалистер.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести