Месић: Шешељ постигао управо оно што је желео 

БЕОГРАД: Некадашњи председик Хватске Стјепан Месић каже да не би напустио Београд због инцидента Шешеља, да је био у делегацији Хрватског сабора, јер је му је тако дато на значају, што је лидер радикала управо и желео да постигне својим изгредима. 
seselj press tanjug
Фото: Tanjug

"Намера Шешеља је да испровоцира и да прави збрку између наше две земље. Ја бих да сам био на месту хрватске делегације Шешељево понашање напросто игнорисао, њему не треба никако давати на важности", рекао је Месић за београдски Данас.

Коментаришући инцидент који је Шешељ направио у среду у српском парламенту, Месић каже и да Србија, ако заиста жели да уђе у ЕУ, мора да реши проблеме са суседима, укључујући и Хрватску.

" У том контексту, за Србију су незгодни инциденти које прави Шешељ. Он прави неугодности Србији и може се рећи да је ''трн у пети'' властима у Београду. Оно што он чини не треба да нас чуди јер је познато шта је све радио у судници Хашког трибунала“, рекао је саговорник Данаса.

Месић сматра да упркос чињеници да је „изузетно лоше“ то што ради Војислав Шешељ, понашање лидера радикала неће утицати на односе Србије и Хрватске на дужи рок.

Упитан како коментарише одбијање српске амбасадорке у Хрватској да прими протестну ноту Загреба због инцидента који је изазвао Шешељ, Стјепан Месић каже да је у дипломатији пракса да се протестна нота прима када се нека држава осећа кривом због неког догађаја, а у овом случају Београд је оценио да „ничим није допринео“ ексцесу.

"- То је била процена српске амбасаде, која сматра да нема потребе да објашњава понашање Шешеља и ја ту процену не бих даље коментирао", наводи Месић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести