Мићић: Декларација није добар пут ако желимо добре односе

БЕОГРАД: Најава писања документа који треба да служи као нека врста платформе око које би се окупљали Срби у региону, не представља добар пут ако желимо да градимо добре односе са суседима и исправљамо грешке из прошлости, сматра председница Политичког савета ЛДП-а Наташа Мићић.
Nataša Mićić Foto: Tanjug/Z.Žestić
Фото: Tanjug

Мићић је у писаној изјави медијима навела да интеграција Срба у друштва у којима се налазе као грађани треба да буде основни интерес државе Србије и она мора помоћи да се њихова права подигну на задовољавајући ниво у свим оним земљама где су тренутно можда маргинализовани или нису остварили могућности које им законом припадају.

"Међутим, прављење неке платформе којом се у центар њиховог живота опет ставља Београд и поновно стварање неких специјалних веза само је корак уназад после година постепеног побољшања односа на просторима бивше Југославије", каже Мићић.

Наводи да замисао цртања неких нових граница или вршње притиска на друге државе, злоупотребљавајући положај Срба у тим земљама, ствара тензије које могу бити искоришћене за раст национализма у региону и натерати на сличне потезе, пре свега, Хрватску, Косово и Босну и Херцеговину. 

"Оваква иницијатива нам говори да нисмо много научили из грешака које смо чинили, пошто је прошлост која је за нама препуна оваквих покушаја који су се трагично завршавали, а људи који су пристали да Београд одлучује о њиховој судбини данас су далеко од територија на којима су некада живели и њихово жртвовање, због неког вишег циља, завршено је трагедијом и у крви", каже Мићић.

Сматра да морамо послати поруку да је центар окупљања за Србе у БиХ Сарајево, за Србе у Црној Гори Подгорица, за оне на Косову Приштина. 

"Сваки други покушај да од њих направимо послушнике било које власти у Србији и данас и у будућности завршиће се неуспехом, а њихова права могу само бити угрожена ако се неко из Београда буде играо њиховом судбином", закључила је Мићић.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести