Миливојевић: Оставку Харадинаја можда подстакао Запад 

БЕОГРАД: Оставка премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја ствара услове да се укину таксе на робу из централне Србије и да се настави дијалог Београда и Приштине, оценио је дипломата Зоран Миливојевић.
m
Фото: Youtube Printscreen

Миливојевић је за Танјуг навео да ће Харадинајева оставка произвести нове политичке тензије у Приштини, као и могуће нове изборе и расплет у тамошњој владајућој коалицији.

Он, такође, наглашава да оставка ствара услове да се обнови дијалог Београда и Приштине, јер је, подсећа, Харадинај био једини који је држао тврду позицију по питању такси.

Миливојевић указује да је Харадинајев потез можда инспирисан са запада, јер нису имали други начин да склоне Харадинаја који се противио наставку дијалога.

"У последње време видимо да се сви значајни фактори на Западу залажу за наставак дијалога, САД, Брисел, Немачка Француска... Није искључено да је то одређени политички маневар западних центара моћи да се на овај начин Харадинај некако склони, пошто је чврсто држао позицију око такси, што изгледа сада више не одговара ни западу", појаснио је Миливојевић.

Он је истакао да је и Суд за злочине ОВК под контролом запада, па је и то могло у овом случају да то буде искоришћено да се Харадинај "склони" и да се створе услови за дијалог.

Миливојевић је подсетио да је Харадинај био за таксе, али да се ни у његовој коалиционој влади нису сви слагали са тим, те да ће је питање и да ли ће та коалиција опстати после овог потеза Харадинаја.

"Ако је он поднео ставку, то је сада, на неки начин, влада у техничком мандату и треба видети да ли ће бити именован други премијер или ће се ићи на превремене изборе. Видећемо какав ће политички расплет бити, али у сваком случају Харадинајева оставка ствара услове да се дијалог настави и да се таксе укину", истакао је Миливојевић.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести