Милош Вучевић поново изабран за градоначелника Новог Сада

Скупштина Новог Сада је тајним гласањем изабрала за градоначелника Милоша Вучевића, а на његов предлог, и његовог заменика као и чланове Градског већа са 70 гласова „за” и шест „против”, док двоје одборника није присуствовало другој седници новог сазива градског парламента.
vucevic, fifa
Фото: Дневник (В. Фифа)

Вучевић је у новосадску историју ушао као први градоначелник с три мандата, а у новом четворогодишњем периоду управљања извршном влашћу у Новом Саду, подршку су му дале све странке у градском парламенту, осим СРС-а и ДСС-а.

– Изузетно сам почаствован и привилегован, а надасве срећан што имам прилику да и у овом мандату будем први међу једнаким у нашем лепом Новом Саду и да по трећи пут добијем мандат од Скупштине града да обављам овај одговоран и сложен, али и веома частан посао градоначелника Новог Сада – изјавио је пред новинарима градоначелник Вучевић након избора. – Направили смо широку, велику градску коалицију, укључили смо све политичке странке које су показале спремност да поделимо одговорност и борбу за развијенији и снажнији, богатији Нови Сад.

Како је рекао, то је Нови Сад с више нових радних места, више инвестиција, нових школа и обданишта, домова здравља и амбуланти, новим аутобусима, новим булеварима, парковима, бољим бициклистичким стазама, очуваним историјским језгром. Уједно и град са снажним инвестицијама које пуне градски буџет. Како је рекао, млади људи на челним позицијама у Скупштини града показују да СНС пружа шансу онима који би да мењају Нови Сад набоље.

– Ми смо показали политичку спремност да мењамо људе на најодговорнијим местима у граду. Поносан сам и на структуру Градског већа, готово 40 одсто чланова су нови људи, који до сада нису били у извршној власти. Тај тренд ће се наставити и даље, по дубини, то ћемо полако да припремамо – поручио је Вучевић.


Чланови Градског већа

Нови заменик градоначелника је доскорашњи члан Градског већа за управу и прописе Милан Ђурић, донедавном председнику Скупштине града Здравку Јелушићу у Градском већу припао је ресор комуналних делатности, док је шефица одборничке групе СНС-а у претходном сазиву Дина Вучинић у новој градској влади задужена за образовање. На седници директор ЈГСП „Нови Сад” Милован Амиџић поднео је оставку јер је постављен за члана Градског већа задуженог за управу, прописе и урбанизам, а досадашња помоћница градоначелника Адријана Месаровић постала је чланица Градског већа за буџет, финансије и инвестиције.

Ново лице у градској влади је и др Драган Стајић, који је задужен за здравство. Заменица председнице Скупштине града Бранка Бежанов (ПОКС) се такође одрекла функције да би у Градском већу водила ресор социјалне заштите и бриге о породици и деци. Културу ће и даље водити Далибор Рожић, привреду и пољопривреду Милорад Радојевић (СПС), саобраћај Александар Кравић (ЛСВ), спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, док је Мира Раденовић задужена за заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност, након што је део ресора из њеног претходног мандата, урбанизам, прешао под ингеренцију Милована Амиџића. 


Фото: Дневник (В. Фифа)

Он је најавио убрзо и ребаланс градског буџета, и припрему новог за 2021. годину.

– Морамо много да радимо, да „Бери Калебо” заврши своју инвестицију, да БТМС крену да раде за коју недељу, да успемо да доведемо тог великог немачког привредног гиганта у Нови Сад и да успемо да се добро договоримо с Јапанцима да „Нидек” дође у Нови Сад – истакао је Вучевић.

Како је нагласио, стопа незапослености у граду је на историјском минимуму, односно испод шест одсто, а у протеклих осам година број запослених порастао је за 27.000. Ти подаци, по Вучевићу, уливају наду да ће се Град добро носити с наредним изазовима.

– Нема потребе да посебно истичем шта за мене и мој породицу значи чињеница да сам први у 272 године историје Новог Сада градоначелник с три мандата. Свесни смо у СНС-у, с нашим партнерима, каква је одговорност када трећи пут заредом добијете мандат. Освојили смо рекордни број гласова у јуну ове године, али то је за нас обавеза, а не питање нових права – изјавио је градоначелник.

 

Фото: Дневник (В. Фифа)

 


Директори

Уместо Милована Амиџића, ЈГСП „Нови Сад” ће, као вршилац дужности директора, водити Иван Радојичић, који је до сада био директор „Стана”, на чије је чело, такође у в. д. статусу, постављен Драган Милошевић. Скупштина је потврдила избор Павела Суровог за директора Културног центра „Кисач”, а разрешила дужности в. д. директора Апотеке „Нови Сад” Гојка Вујновића.


Фото: Дневник (В. Фифа)

Он је казао да све што ради, ради да не обрука Нови Сад, Новосађане, своју породицу и себе.

– Љубав према граду показујем радом, борбом за богатији и снажнији Нови Сад. Борбом за већи буџет Града, за веће инвестиције, за бесплатно обданиште, за субвенције приватним вртићима, за нове аутобусе, за нови мост, за реконструкцију Спенса, за две европске титуле, за повратак и останак младих у Новом Саду. То је нови Сад за који ја живим и Нови Сад у који ја верујем, и за то ћу се борити и у наредном мандату – закључио је Милош Вучевић захваливши се Новосађанима на подршци.   

Претходећи избору градоначелника и градске владе, поменули смо да је дошло до оставке Бранке Бежанов, на чије место је изабрана Кристина Караић, као кандидаткиња Српског патриотског савеза, као новог коалиционог партнера СНС-а. Осим СПАС-а, СНС је у скупштинску већину, поред странка с листе „Александар Вучић – За нашу децу” (СНС, ПОКС, ПС, СДПС, ПУПС) и коалиционих странка из претходног сазива СВМ-а, ЛСВ-а и СПС-а, увео и преостале две странке мањина – Руску странку, чија одборница је ушла у одборничку групу СНС-а, и странке „Истина-Адавиера”. У опозицији је једино остало по троје одборника СРС-а и ДСС-а.

Осим Бранке Бежанов, оставку на одбонричке функције поднели су и њен страначки колега Владимир Јелић и одборник ЛСВ-а Бранислав Богарошки. На њихова места дошли су нови одборници с наредних позиција на изборним листама с којих су они ушли у Скупштину, као и у случају градоначелника и чланова Градског већа који су до јуче имали одборнички статус. Новосадска скупштина је такође, уместо Данила Дурутовића из ПОКС-а, за заменицу секретара Скупштине именовала Ану Лекић из СНС-а.

Потом су измењени и састави поједних школских, управних и надзорних одбора и формирана радна тела Скупштине Новог Сада, односно 21 савет или комисија.

 
Фото: Дневник (В. Фифа)
Фото: Дневник (В. Фифа)

Током расправе која је уследила након Вучевићевог експозеа, коалициони партнери су пружили подршку, док су критике стигле из редова СРС-а и ДСС-а. Ђурађ Јакшић из СРС-а сматра да су кадровске промене у власти минималне, те да неће убрзати развој града. Он је критиковао и коалицију СНС-а с Војвођанским фронтом, те да је Нови Сад изгубио три месеца у формирању власти.

Бојан Радојевић из ДСС-а сматра да нема суштинских промена у саставу Градског већа, и изразио је неслагање с приоритетима и концепцијом градске политике. Он је додао да се нигде не спомиње лош рад градске инспекције, а да град има застарелу саобраћајну политику. Градски ваздух је загађен, тврди Радојевић, град би требало да селектује инвестиције које долазе по квалитету и да примени решења из јаке градске ИТ индустрије.

Светозар Крстић

Вучевић: Велики пројекти за Нови Сад

– Наша политика у наредне четири године биће политика континуитета. То је наставак борбе из претходне четири године за Нови Сад – поручио је новосадским одборницима у свом излагању градоначелник Милош Вучевић.

Како је нагласио, нема дилеме о томе да ће широка градска коалиција успети да „реализује све планове за будућност Новог Сада”.

Вучевић је указао на то да је идеолошки разнолику коалицију ујединио програм за Нови Сад и да ће заједничка политика бити вођена искључиво интересима Новог Сада.

Како је нагласио, после неколико деценија Нови Сад неће поправљати порушене мостове, већ ће градити нови.


Снажан буџет

– Реконстрсисаће се водоводна мрежа у Бегечу, делу Лединаца и око 80 километара у насељима која се снабдевају с нелегално изграђених водоводних мрежа. Желимо да покријемо све делове града, као што су Садови и Карагача у Петроварадину, као што Лиман 1 и 2 имају проблем с лошом канализационом мрежом у Фрушкогорској улици. Ниједан део града нећемо да запоставимо, али за то нам је потребан снажан буџет и одговорно вођење јавних финансија – назначио је Вучевић.


– Пред нама су велики пројекти, а сигурно је један од највећих потпуна реконструкција Спенса. Ту су и изградња централног пречистача отпадних вода, вредног 100 милиона евра, и решавање проблема регионалне депоније, озелењавање града. Стратешки важан пројекат за наш град је изградња канализационе мреже у деловима града у којима није изграђена. У овом тренутку имамо израђену пројектно-техничку документацију за пројекте вредне две милијарде динара за канализациону мрежу, док пројекти у изради и ревизији износе око 17 милијарди динара – казао је том приликом Вучевић.

Он је напоменуо да ће тим пројектима око 90 одсто града бити покривеном канализацијом и водоводом, а градиће се и магистрални водовод за снабдевање приградских насеља.

По његовим речима, градска власт наставиће да гради модерну инфраструктуру, нове километре путева, нова обданишта, да обнавља школе и домове здравља, те ће Нови Сад коначно добити градску болницу.

Фото: Дневник (В. Фифа)
Фото: Дневник (В. Фифа)


Улагање у школе

– У области образовања у наредне четири године планиран је велики број инвестиција, од којих је и реконструкција СМШ „7. април”, вредна 225 милиона динара, изградња нове школе на  Југовићеву, завршетак реконструкције Гиманзије „Исидора Секулић”, доградања и реконструкција фискултурне сале у ОШ „Васа Стајић”, вредна 122 милиона динара, доградња објеката школе и изградња спортске сале у ОШ „Десанка Максимовић”, у Футогу вредна 135 милиона динара, као и реконструкција и санација фискултурне сале у ОШ „Ђура Јакшић” у Каћу, вредности око 120 милиона динара – закључио је Милош Вучевић.


– Са завршеном реконструкцијом лиманског Дома здравља и изградњом новог на Адицама, започећемо изградњу нових и реконструкцију постојећих амбуланти. Нови домови здравља и здравствене станице планирани су на Клиси, Сајлову, Детелинари и Мишелуку. Очекује нас и реконструкција другог по величини Дома здравља на Новом насељу. Решавање питања градске болнице, у којој ће грађани добити секундарну здравствену заштиту, на листи је приоритета у наредним месецима. Радићемо и на додатним капацитетима изградњом објеката за старија и одрасла лица, за наше најстарије суграђане додатно ћемо улагати у домове за пензионере – напоменуо је Милош Вучевић у свом експозеу.

Он је казао да Град наставља да финансира четврти покушај вантелесне оплодње и да ће Центар за репродукцију у Алмашкој улици почети да ради крајем године. Нова Музичко-балетска школа биће место састајања Новосађана, истакао је Вучевић.

С. Кр.

Фото: Дневник (В. Фифа)
Фото: Дневник (В. Фифа)

 

Фото: Дневник (В. Фифа)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести