Министар Синиша Мали ДЕТАЉНО О ПЛАНОВИМА „Србија 2027 - скок у будућност“: НЕБО ЈЕ ГРАНИЦА

Гостујући у Јутарњем програму на ТВ Пинк Министар финансија Синиша Мали говорио је детаљније о јучерашњем плану "Србија 2027 - Скок у будућност", те напоменуо да се ради о великом пројкету.
ministar finansija
Фото: Tv Pink/printscreen

Разлог због чега се веже за 2027, јесте надолазећи ЕКСПО који је наша највећа прилика да Србија унапреди сав животни стандард и да се у најбољем светлу представи свету.

Мали је напоменуо да ће бити изграђено 955 км путева и подсетио на то да ће до 2027. просечна зарада ће бити 1.400 евра у целој Србији, просечна пензија 650 евра, минимална зарада 650 евра, у свим сферама огроман помак.

- Хоћемо да се боримо са сиромаштвом. Треба да свима дамо прилику да искористе своје шансе. Нема ово везе са политиком, зато позивамо све да покушамо да променимо Србију - каже Мали.

Он је прокоментарисао и одлуку да се мајкама прворођене деце да новчана помоћ од 500.000 динара.

- Конкретним мерама хоћемо да подстакнемо раст наталитета. Ми данас дајемо око 370.000 динара, идемо на 500.000 динара. За друго дете са 440 на 600 евра. Тако желимо да кажемо мајкама "хвала" што рађају, јер нам ни вештачка интелгинција ни путеви не требају без деце.

Министар Синиша Мали рекао је да су нам финансије никад стабилније и упркос сукобима у свету и ковид пандемији која нас је задесила пре три године.

- Имамо новца у буџету, мањи нам је дефицит него што смо планирали, имамо 4 милијарде евра на рачуну, потпуно смо стабилни. Али хоћемо да још растемо! - истакао је он.

Кад је у питању Експо 2027, планови су велики. Он је рекао да ће се давати субвенције за градњу хотела.

- Желимо да обезбедимо додатне капацитете да бисмо 2027. могли да угостимо све посетиоце. Очекујемо 2,5 до 3 милиона посетилаца тада. Бићемо центар света. Експо је највећи развојни потенцијал за нас. Небо је граница.

Дневник, Ало

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести