МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ: Концентрација притисака на Србију по питању КиМ у фебруару

Министар спољних послова и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да се може очекивати да ће се у фебруару концентрисати притисак на Србију по питању Косова и Метохије.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је то рекао у интервјуу за Танјуг, у којем је говорио о предстојећим политичким догађајима, изазовима који чекају нову владу, београдским изборима, али и о безбедносној ситуацији о којој је расправљано и на седници Бироа за координацију служби безбедности на чијем је челу.

Биро за координацију служби безбедности оценио је недавно да је безбедносна ситуација у Србији стабилна, без обзира на демонстрације током којих су присталице опозиције покушале насилно да уђу у државне институције, односно у Стари двор, а главне поруке које су са седнице Бироа упућене, каже Дачић, биле су поруке мира и да сви проблеми треба да се решавају у оквиру институција.

Он оцењује да ником не иде на руку то што се дешава зато што се, како истиче, тако наноси глобална штета Србији и све то може да утиче на инвестиције, туризам и све друге претпоставке за даљи развој.

Упитан да ли сматра да протести опозиције имају везе искључиво са београдским изборима, за које листа "Србија против насиља" тврди да су наводно покрадени, или има везе и са КиМ, будући да је било речи да постоје докази да су неке стране службе уплетене у то, Дачић каже да је и на седници Бироа било речи о иностраном фактору који, свакако, има одређени интерес у нашој земљи.

"Он није персоналне природе, тај интерес се пре свега састоји и усмерен је ка томе да се унесе што више нестабилности јер држава уколико није стабилна онда није ни јака", напоменуо је Дачић.

Како објашњава, постоје они који би волели да руководство у Србији буде нестабилно и да не буде јако, како не би могло чврсто да одговара на разне ултиматуме који долазе из међународне заједнице, а који се пре свега односе на КиМ.

"Чак сам о томе говорио у предизборној кампањи, да постоји један такав план, да постоји тај синдром који је записан и преписан још из времена ДОС-а, а то је да, ако резултати нису одговарајући и како они очекују, онда се то решава неким демонстрацијама", каже Дачић.

Према његовим речима, постоје неке земље које би, каже, волеле и желеле да Србија већ у фебруару-марту начини неке кораке који су, по њиховом мишљењу, битни да би "могли да закључе причу око Украјине".

Упитан зашто баш у фебруару очекује већи притисак по питању КиМ, Дачић одговара да се у европским круговима процењује да ће Европска комисија, односно тамошњи органи, до марта завршити рад јер следе европски избори.

"Тако да се може очекивати да ће се управо у фебруару и марту концентрисати тај притисак са различитих страна, који ће пре свега бити усмерен ка томе да Србија направи значајније уступке када је реч о Косову и Метохији, имајући у виду да је и председник Вучић рекао да ми не пристајемо на чланство Косова у УН и да нема независности Косова", рекао је Дачић.

Додаје да притисцима у вези са КиМ доприноси и увођење политичке нестабилности у Србији, оцењујући да су то само различити делови једне исте приче.

На питање да ли је један од начина притиска тај да се у поглавље 35 уврсти Охридски споразум, у коме има тачака које Београд не прихвата, Дачић каже да оно о чему постоји договор није проблем да буде део неких споразума, али не може нешто на шта Србија није пристала да постане обавезујуће.

Одговарајући на питање да ли ће Србија у фебруару имати владу која може да одговори на притиске, односно да ли очекује да се тада формира нова влада, као и да ли ће бити настављена сарадња са СНС, Дачић каже да је и раније говорио да су социјалисти за наставак сарадње са напредњацима и да је о томе разговарао и са председником Александром Вучићем после избора.

"Нисмо разговарали о конкретним стварима. Приоротет је да се заврши изборни процес, да се заокруже поновљена гласања и да се прогласе коначни резултати, па да се крене у конституисање институција", навео је Дачић.

Упитан шта очекује у Београду, где тренутно нема већине за формирање власти, а имајући у виду да је Бранимир Несторовић рекао да неће ни са ким у коалицију, Дачић каже да сматра да није добро решење да се понављају избори у Београду и истиче да свако треба да преузме одговорност на основу мандата које је добио од народа за дефинисање нове власти.

"Није нама народ дао мандат да сада нешто не конституишемо него је овде реч о томе да ли је могуће направити одређени договор", рекао је Дачић и поручио да је у интересу грађана Београда да се конституише власт јер није реч о високој политици и треба наставити са решавањем њихових проблема и реализацијом пројеката.

Подсећа и да је у кампањи говорио да је СПС кључ политичке стабилности, оцењујући да сада не би постојала одборничка криза у Београду да су имали који проценат више.

Упитан шта је разлог због којег су социјалисти сада добили мање гласова, Дачић каже да је то питање за једну дубљу анализу, али и да понекад бирачи не гласају по страначкој основи, већ по неким личним уверењима.

"У овом тренутку се људима учинило да је можда тако у овом тренутку исправно, управо због дефинисања два блока на политичкој сцени и било је тешко изборити се за сопствени идентитет. Има и оних који су заокружили и број један и број два, односно гласали су и за Вучића и за Дачића и сад су то неважећи листићи", рекао је Дачић.

Сада је важно да се организујемо за локалне изборе који предстоје, каже председник СПС-а и указује да су социјалисти на локалу и на овим изборима прошли много боље, па је тако, на пример, у Љубовији СПС освојио 35 одсто гласова, у Малом Зворнику 20 одсто итд.

"Партија живи неки свој живот. Успеси и неуспеси су као таласи и баш зато морате да издржите и плиму и осеку", рекао је Дачић.

Када је реч о новој Влади Србије, лидер социјалиста сматра да ће нови министри имати три највећа изазова - КиМ, европске интеграције и економски развој.

"Сва су та питања међусобно повезана. И баш зато је потребно водити једну чврсту, али и мудру политику, која може да нас проведе успешно кроз сва три ова изазова. Али питање број један јесте политичка стабилност. И зато, ако има проблема на унутрашњем политичком плану, они треба се решавају кроз дијалог и кроз институције, а никако насиљем на улици", поручио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести