МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ОПТУЖУЈЕ ПРИШТИНУ Бизарно и апсурдно отимају културно наслеђе

БЕОГРАД: Министарство културе Србије саопштило је данас да последњи покушаји приштинских власти да фалсификују и отимају српско културно наслеђе постају посебно "бизарни и апсурдни".
к
Фото: Dnevnik.rs

Министарство је реаговало поводом медијских написа о иступу министра културе омладине и спорта привремених приштинских институција Хајрула Чекуа о, како је навео, "опасној и штетној димензији коришћења имовине културног и верског наслеђа за злочине'“.

У саопштењу се истиче да се фалсификовање и отимање дешавају у оквиру систематског свакодневног прогона Срба на Косову и Метохији, убистава, рањавања, произвољних хапшења и других облика притиска, "који добијају све снажнији замах и чији је једини циљ протеривање Срба са вековних огњишта".

"Они који већ деценијама доследно и упорно харају, скрнаве, пале и руше културно наслеђе, а оно што не униште покушавају да преотму, сада глуме бригу за ту исту српску верску и културну баштину, само како би прикрили огромне и гнусне злочине које су чинили и чине над њом", упозорило је министарство.

Како је оцењено, "лажна брига за културно наслеђе у јеку терора над народом који је то наслеђе створио и који је успео да га сачува до дана данашњег, супротстављајући се вишевековним насртајима, уверљиво и непобитно доказује да безобзирност, подмуклост и лицемерје Приштине немају границе".

"Србија неће дозволити да се оваква провидна обмана користи као још једно средство насиља над српском културном и верском баштином и српским народом у целини и наставиће са својим установама да, као и до сада, посвећено негује и обнавља споменике културе и верске објекте на Косову и Метохији", каже се у саопштењу.  

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести