Министри полиција Србије и Белорусије: Сарадња одлична

БЕОГРАД: Министри унутрашњих послова Србије и Белорусије Небојша Стефановић и Игор Шуњевич разговарали су данас о унапређењу сарадње полиција и оценили да је размена података и сарадња одлична, али и да има места побољшању.
Stefanovic/ Tanjug
Фото: Tanjug

Како је рекао Стефановић након састанка са белоруским колегом, у 2016, било је 242 размењене информације, што, како оцењује, говори о томе да постоји готово свакодневна размена информација везаних за различите видове криминалитета, али и да сматра да то може да се унапреди и побољша.

“Разговарали смо активно о свим видовима сарадње, пре свега о сарадњи наших специјалних јединица у борби против тероризма, против организованог криминала, али и о ономе у чему је Белорусија данас испред Србије, а то је борба против високотехнолошког криминала. Такође, разговарали смо и како се ефикасније супротставити илегалним миграцијама и таква врста сарадње потребна је нашој земљи, која доста тога може да научи од Белорусије”, сумирао је Стефановић.

Такође, како је нагласио, са колегом је разговарао и о сарадњи Жандармерије и унутрашње војске Белорусије, која је еквивалентна нашој Жандармерији и шта су Белоруси све урадили и модернизацији, како су се ослонили на сопствену војну индустрију...

“То је нешто што наша земља ради и што покушавамо да урадимо у сарадњи са наменском индустријом, да се ослонимо на наше снаге, унапредимо наоружање, возила, опрему, да наши људи буду заштићени, а већа ефикасност јединица”, подвукао је Стефановић.

Додао је да је Шуњевич изразио зељу да угости наше специјалисте, да им пруже одређене, обуке, и да се разговара и о размени студената, пошто и једна и друга земља има Полицијске академије, али и да се, наравно, прошири сарадња у свим видовима борбе против организованог криминала и корупције.

Министар унутрашњих послова Белорусије Игор Шуњевич нагласио је да је током састанка потврђена спремност за унапређење даље сарадње, у борби против високотехнолошког криминала, против илегалних миграција и тероризма, те да је са српским колегом данас потврдио правац јачања сарадње у свим областима. 

“Имамо сличне изазове који су присутни у свету данас. Надамо се да наша сарадња биће обострано корисна и очекујемо министра са експертима да посете нашу државу и да се упознају са радом нашег министарства”, рекао је Шуњевич.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести