Мировић и Вучевић обишли радове на изградњи кружног тока у Сремској Каменици

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заједно с директором Управе за капитална улагања Недељком Ковачевићем и покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем, обишли су радове на изградњи кружног тока код Института у Сремској Каменици и најавили још многе радове који су у току или ће се радити у Новом Саду.
kruzni_tok_6
Фото: Покрајинска влада

Игор Мировић каже да је задовољан што се заједничке инвестиције Покрајине и локалне самоуправе у граду Новом Саду, одвијају и теку по плану.

Нисмо издвојили новац само за уређење кружног тока у Сремској Каменици већ и за прву и другу фазу уређења Каменичког парка, истакао је Мировић.

Завршавамо, додао је он, и радове на централној кухињи Предшколске установе „Радосно детињство”.

Припремамо се за реконструкцију Улице Марка Миљанова, али и завршавамо нову зграду РТВ-а, чији сигнал ће бити пуштен 25. новембра ове године, ни дан раније, ни дан касније, најавио је Мировић.

Он је додао да се завршава и Научно-технолошки парк, који Град финансира својим новцем, као и Музичко-балетска школа.

Желели смо да истакнемо заједничке инвестиције које финансирамо, али и оне које самостално финансира, с једне стране, Покрајинска влада, а с друге, Град Нови Сад, и да се види да је синергија, и у финансијском, и у техничком, пројектном и сваком другом смислу, довела до значајних резултата. Нови Сад се мења веома брзо, мења се лице града, а важно је и стрпљење за неке ствари које годинама чекамо, казао је председник Покрајинске владе.

Како је додао, у плану су и нове значајне инвестиције у Новом Саду, као што је изградња нове зграде студентског културног центра, музеја 20. века, која ће бити реализована на месту садашње зграде „Студија М” Радио Новог Сада.

Имамо много нових пројеката, од којих део финансира и Влада Србије, али припремамо на време пројектну документација која је квалитетна, ажурна, казао је он.

Фото: Покрајинска влада


Проблеми грађана

Један становник Боцки изнео је проблем његових мештана – да скретање од Илиyе према Боцкама нема осветљење.

Немамо уопште пут, већ макадам, и најважније, свакодневно идем по две унучице у обданиште и враћам их кући, од Илиџе и моста где је био отпад па до аутобуске станице нема тротоара за пешаке, већ 500-600 метара с двоје мале деце идем по путу до станице. Молио бих вас, због деце која иду сама у школу, да се тај проблем реши и направи мали понтонски мост да би била сигурна у саобраћају, казао је Милорад Радовић, коме је градоначелник Милош Вучевић заказао састанак за уторак у 7.30 сати да би размотрили начин да проблем реше што пре.

Вучевић је рекао да су проблем и вода и канализација, као и клизишта, за која ће новац бити опредељен у јуну, након ребаланса буџета.

Пет километара водовода и четири и по километра канализације биће урађено, а након тога, нас чека асфалтирање свих улица и паралелно да урадимо јавну расвету на Боцкама, које имају велике проблеме, казао је Вучевић.


Мировић је истакао да је Нови Сад покрајинској администрацији веома значајан град, најзначајнији у Војводини, наш административни центар, и подсетио на то да због ранијих односа Покрајине и Града Новог Сада у разним политичким поделама, никада није било заједничког наступања. Било је случајева када су сличне или исте политичке странке, тврди Мировић, имале већину и у једној и у другој администрацији, и када је било различитих политичких странака, али никада нису наступали плански, организовано, с циљевима који се испуњавају на време.

Грађани треба да виде да имамо политику која даје резултат, која није политика празних прича, „Твитера” и „Твитер” манијака, већ оних који раде, стварају, пројектују, на терену су с људима и извођачима, казао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Настављамо, додао је, снажну подршку Новом Саду, који се развија веома добрим темпом, и задовољство је видети те пројекте и учествовати у њима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић казао је да је велика ствар када пројекти Новог Сада добију подршку покрајинске и републичке власти и када имају добру визију и план шта треба да се ради у Новом Саду.

Кружни ток у Сремској Каменици је само један од примера и поља где смо постигли сагласје с Покрајинском владом и добили подршку председника Покрајинске владе и његових сарадника, пре свега у корист и на добробит грађана Новог Сада, и територије МЗ Сремска Каменица, и то је једно од важних чворишта према институтима у Сремској Каменици, нешто што је неоходно, да би комуникација, не само запослених већ пре свега пацијената који траже здравствену заштититу, била још боља, казао је Вучевић.

Фото: Покрајинска влада


Посета Институту

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић су након обиласка радова на изградњи кружног тока у Сремској Каменици, наставили пешке до Инситута, испред којег су се састали с директорима тих установа – директором Института за плућне болести проф. др Илијом Андријевићем, Института за онкологију Војводине проф. др Зораном Радовановићем и Института за кардиоваскуларне болести Војводине проф. др Александром Реџеком.

Путеви до Института су девастирани, као и мобилијар око Института, значила би нам обнова, али и јавне расвете, која се састоји од 164 стуба, а чак две трећине нису у функцији, прилично су стари и енергетски неефикасни, рекли су директори института, а покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић рекао да је у току припрема пројекта дела партерног уређења око института, као и фасаде, али ће то бити тек догодине.

Вучевић је казао да је неопходно средити и тротоар с десне стране, као и пут до Института, а др Реџек је замолио да се пут прошири још једном траком за возила Хитне помоћи.


Како је најавио, за три месеца ћемо иматио модерну раскрницу у Сремској Каменици, модерне саобраћајнице, пешачке и бициклистичке стазе, али ће се у том делу и даље развијати комунална инфраструктура, нићи ће нови објекти, јер град мора да се модернизује, не сме да спава, нити да се заустави, већ развија.

С друге стране, морамо чувати историјско и културно наслеђе, оно што је препознатљиво и што је красило Нови Сад вековима, поручио је градоначелник.

Вучевић каже да Покрајинској влади „дугујемо и захвалност као грађани Новог Сада јер сваки нови динар је плус за град”.

Само ове године од Покрајине ћемо инвестиционим активностима добити пола милијарде динара, а гледамо да ту динамику наставимо. Као Град имамо доста изазова, у разговору с председником МЗ имамо доста посла и када је реч о канализацији на Поповици, надам се да ћемо на лето кренути с радовима на последњој фази водовода и канализације на Боцкама, али нас чека велики изазов око водовода на Татарском брду, који није урађен легално, рекао је градоначелник Новог Сада.

Фото: Покрајинска влада

Вучевић је казао да цео потес око саобраћајница у Каменици треба да се освежи и добије нови асфалт, а не само део око кружног тока према институтима, као и петљи код Мишелука и даље ка новој згради телевизије, о чему је разговарао и с председником Покрајинске владе.

Имамо још много посла, али не идемо никако у минус-фазу, него само инвестирамо. Решавамо ствари које се нису радиле деценијама, и разумем некад и љутњу грађана и нестрпљење или неразумевање, али обећавам да ћемо наставити даље да инвестирамо у све делове града, уз помоћ Покрајине и Републике и трудићемо се да добијемо што више пара за Нови Сад, и ту подразумевам од Лединаца до Ковиља, и од Степановићева до Бегеча, подвукао је Вучевић.

Вредност радова на изградњи кружног тока у Сремској Каменици је 90,5 милиона динара, које заједнички улажу Град и Покрајина, а рок за завршетак је почетак јуна.

Без те инвестиције, Покрајина је издвојила 400 милиона динара за уређење више булевара – Михајла Пупина, Јована Дучића, Бате Бркића и још низ мањих пројеката, за које новац издваја Управа за капитална улагања, казао је градоначелник, додајући да ће Мировића замолити да да још више пара за Нови Сад, али и да разумеју да он мора да води рачуна о целој Војводини.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести