МИРОВИЋ: Пастор је био савезник за историјска дела, пријатељ и поштовалац српског народа и велики лидер мађарске заједнице у Војводини

Поводом смрти председника Скупштине АП Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара, огласио се председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović Foto: Skupština Vojvodine
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић Фото: Скупштина Војводине

"Примио сам са неверицом вест да нас је после краће болести напустио Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара, са којим сам, још од деведесетих година делио посланичке клупе у парламенту, а последњих готово осам година и заједничку и највећу одговорност за политички рад у Војводини и њен развој", наводи у саопштењу Мировић.

Додао је да је Пастор пленио је отвореношћу и поштовањем аргумената и великим уважавањем српских ставова и разумевањем заједничке судбине и заједничких изазова.

"Био је лидер мађарске заједнице у Војводини за понос и углед, и друг и пријатељ на кога сам могао да се ослоним. Заступао је принципе у јавном деловању, а данас је таквих људи мало и тим пре је пленио својим ставовима и залагањем", навео је председник Покрајинске владе.

Мировић је нагалсио да је српско-мађарско пријатељство уздигнуто на висок ниво захваљујући и Пастору и то ће бити белег за вечно памћење. "Његова преданост и посвећеност мађарској заједници у Србији била је потпуна и свеобухватна и оставила је трајне резултате уграђујући ову заједницу у темеље заједништва које нам је насушно потребно".

"Био је велики друг, ведар, оптимиста до последњег часа. Памтићу га као једног од последњих политичара који је вредностима давао предност у односу на голе бројеве. Његовим одласком изгубили смо пријатеља, савезника и прегаоца који ће нам у будућности недостајати и више него што смо у стању да то данас схватимо"

Мировић је породици Иштвана Пастора и мађарској заједници у нашој земљи упутио искрено саучешће.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести