Мировић: Настављамо стипендирање студената ромске заједнице

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић уручио је у згради Покрајинске владе стипендије студентима ромске националне мањине који похађају Високу пословну школу струковних студија за васпитаче „Михаило Палов” у Вршцу – Смер васпитачи на ромском језику.
д
Фото: Покрајинска влада

Износом од 6.000 динара награђен је 21 студент, а председник Покрајинске владе пожелео је свима да заврше Вишу школу у року, уз помоћ Управе школе и великог труда свих који су учествовали у имплементацији тог програма.

„Задовољство ми је да уручим стипендије младим студентима ромске националне мањине. Од 2009. године до данас, 68 чланова ромске заједнице било је стипендирано“, казао је Мировић, и додао да стипендија износи 6.000 динара месечно, што није много, те постоји могућност да ће сума бити повећана идуће године.

По његовим речима, након завршетка студија млади Роми и Ромкиње биће носиоци образовања, ширења знања у својој ромској заједници, што за Покрајинску владу јесте приоритет јер је ромска национална мањина и ромска заједница деценијама била препуштена сама себи, без институционалне подршке и залагања оних органа који данас функционишу све боље и боље.

„Захвалност за то дугујемо и Канцеларији за инклузију Рома и новом директору Милошу Николићу, али и покрајинској посланици Јелени Јовановић, која улаже огроман напор да свој народ, који је и наш народ, уведе у зону образовања, и то је кључ за будућност Рома у нашој земљи“, казао је Мировић.

Он је истакао да је веома важно да схватимо да елеменат равноправности и доступности образовања мора заиста бити примењен у пракси, не само кроз декларације, разне говоре политичара, већ кроз јачање финансијских и образовних потенцијала, односно новца који ће бити уложен у ту област.

„Морамо бити организованији, јединственији и посвећенији тој теми, која је од значаја за цело наше друштво“, напоменуо је председник Покрајинске владе.

„Студенти морају бити, уз новчану помоћ државе, носиоци идеје образовања у свим ромским срединама, али и пренети стечено знање до сваког ромског детета и до сваког ромског младог човека који заслужује и боље услове живота, снажнији ангажман у образовању, али и боље социјалне и економске прилике него што има данас.“

Фото: Покрајинска влада


Жељана Новаков: Излазак из зачараног круга беде и сиромаштва

Жељана Новаков обратила се у име свих студентима с речима захвалности председнику Покрајинске владе што подржава образовање Рома и стварање интелектуалне елите међу Ромима, али и директору Канцеларије за инклузију Рома, као и покрајинској посланици Јелени Јовановић.

„Образовање је важан сегмент у животу, пре свега нас Рома, јер је то једини пут и излаз из зачараног круга беде и сиромаштва“, казала је Жељана Новаков.

„На том путу несебичну подршку и ветар у леђа даје нам наша професорка Марија Александровић, којој дугујемо велику захвалност. Наш крајњи циљ је да по заврштеку школовања добијемо посао у струци, а уз ваше препоруке и помоћ, сматрам да је то изводљиво.“


Мировић је нагласио да је управо то оно за шта се морамо борити – издвајати више новца и учинити много више да сви наши грађани, укључујући и Роме, остану у нашој земљи и под равноправним и једнаким условима, све што је доступно другима, буде доступно и Ромима.

„Са задовољством сам прихватио да уручим ове уговоре да бих додатно мотивисао студенте да буду јачи, снажнији, организованији и бољи и да тако помогну не само себи већ својој заједници пре свега“, рекао је Мировић студентима ромске националне мањине.

Директор Канцеларије за инклузију Рома Милош Николић казао је да стипендије много значе свим студентима, не само онима из ромске заједнице.

Фото: Покрајинска влада

„Њима, међутим, значе још више, имајући у виду чињеницу да је у нашој заједници сиротиња веома присутна“, навео је Николић. „Канцеларија за инклузију Рома већ девет година даје стипендије ромским студентима, а имамо и велику помоћ Покрајинске владеи. Већ сам имао састанак с Мировићем, а акценат теме састанка стављен је на образовање јер је то једина шанса да се изађе из зачараног круга сиромаштва, а само присуство председника Покрајинске владе на додели стипендија је јасан показатељ да жели да се помогне ромској заједници.“

По његовим речима, општина Апатин међу првима спроводи инклузију на веома добар начин.

Студент друге године Високе школе струковних студија за образовање васпитача „Михаило Палов” у Вршцу на Катедри за ромски језик Мирослав Ђуркић након школовања биће васпитач деце ромског језика.

„Стипендије нам много значе јер породице нису у финансијској могућности да пруже деци даље школовање, иако она имају потенцијала“, каже Мирослав. Увек новац прави зачкољицу да студенти успеју или не, а новац значи да може да се ради на себи пре свега, а затим и да се успе нешто.

Он додаје да му је омиљени предмет Филозофија васпитања, али и Педагошка теорија.

Он каже да су професори одлични, до те мере да све науче на предавањима, на сваки захтев им излазе у сусрет и увек су ту да им помогну. Ђуркић жели да ради с децом предшколског узраста, даље основцима или средњошколцима, а најбитније му је да је што више ромске деце у школским клупама.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести