Мировић: Обезбеђено 219 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА САНАЦИЈУ 42 ШКОЛЕ након невремена

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре представницима 42 основне и средње школе за реализацију 46 пројеката у школама у Војводини које су оштећене у невремену средином јула укупне вредности 219 милиона динара.
d
Фото: Покрајинска влада

"До сада је издвојено 900 милиона динара, око 700 милиона када је реч о директним средствима које су стављене овим градовима и општинама на располагање. Један део намењен је за реконструкцију основних и средњих школа. Издвојили смо немала финансијска средства и верујем да ћемо заједничким снагама успети да пребродимо ситуацију у којој се и даље налазимо", рекао је Мировић.

Истакао је да су радови на санацији школских објеката у току и да ће један део радова трајати и током септембра.

"Радови се изводе пре свега на предшколским установама као и основним и средњим школама са циљем да у највећој мери првог септембра ученици и наставници којима је обавеза да чувају и образују нашу децу уђу у реконструисане школе", навео је Мировић.

Додао је и да су последице невремена и даље приметне у Новом Саду, Бачкој Паланци, Руми, Шиду, Беочину и Сремској Митровици и најавио је и да постоји могућност обезбеђивања додатних средстава из буџета Покрајинске владе за обнову школа.

"Верујем да заједнички можемо да уколико у овом делу нисмо определили средства за поједине школе, можемо обезбедити и додатна средства у наредним недељама са циљем да све основне и средње школе добију одговарајућа средства током августа, евентуално септембра и да заједничким снагама отклониму сву штету, то нам је први приоритет", рекао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Додао је да Покрајинска влада наставља да ради на санацији штете на објектима здравствене заштите, културним центрима, а да ће се посебна пажња посветити верским објектима.

Уговори вредни 219 милиона динара намењени су за финансирање и суфинансирање обнове основних школа: "Алекса Шантић" у Гајдобри,"Петар Петровић Његош" и "20. октобар" у Врбасу, "Небојша Јерковић" у Буђановцима, "Петро Кузмјак" у Руском Крстуру, "Милоје Чиплић" у Новом Бечеју, "Змај Јова Јовановић" и "Вељко Дугошевић" у Руми.

Предвиђено је и финансирање основних школа "Миливој Петковић -Фећко" у Платичеву, "Жарко Зрењанин" у Обровцу, "Здравко Челар" у  Челареву, "Светозар Марковић" у Бачком Градишту, "Милош Црњански" у Хртковцима, "Доситеј Обрадовић" у Путинцима, "Жарко Зрењанин" у Новом Саду, "Вељко Петровић" у Бегечу, "Симеон Араницки" у Старој Пазови.

Средства ће добити и основне школе "Бранко Ћопић" у Младенову, "Свети Сава" у Бачкој Паланци, "Др Ђорђе Натошевић" у Новом Сланкамену, "Коста Стаменковић" у Српском Милетићу, "Марко Орешковић" у Бачком Грачцу, "Добросав Радосављевић Народ" у Мачванској Митровици, "Јован Микић" у Суботици, "Светозар Милетић" у Тителу, "Јован Поповић" у Сусеку, "Јован Грчић Миленко" у Беочину, "Браћа Стефановић" у Неузини, "Др Александар Сабовљев" у Ечкој.

Финансијску помоћ добиће и средње школе: Економско-трговинска школа у Бечеју, Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу, Техничка школа "Павле Савић" у Новом Саду, Гимназија "Стеван Пузић", Средња стручна школа "Стеван Петровић Бриле", Средња стручна школа "Бранко Радичевић".

Новац је обезбеђен и за Средњу техничку школу "Миленко Брзак Уча" у Руми, Гимназију "20. октобар", Средњу стручну школу "Др Радивој Увалић" и Техничку школу "9. мај" у Бачкој Паланци, Средњу школу "Вук Караџић"“ у Сечњу, Средњу техничку школу "Никола Тесла" у Сремској Митровици и Техничку школу у Старој Пазови.

Средства за хитне поправке обезбедила је Покрајинска влада преко конкурса Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести