Мировић у посети Темишвару 

ТЕМИШВАР: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић присуствовали су у Темишвару свечаности поводом две и по деценије од оснивања Жупанијског већа Тимиша, жупаније у суседној Румунији са којом АП Војводина остварује значајну међурегионалну сарадњу. 
Mirovic_temisvar
Фото: Покрајинска влада
Свечаности су присуствовали и премијер Румуније Сорин Гриндеану, председник Жупанијског савета Тимиша Калин Јонел Добра, представници жупанија Караш-Северин и Арад, као и гости из Мађарске и Молдавије, саопштила је покрајинска влада. 
 
Мировић је истакао да покрајина Војводина веома цени сарадњу и пријатељски однос између наших двеју регија, те да српски и румунски народ не повезује само граница, већ и заједнички историјски корени.
 
"Мултикултуралност и толеранција јесу принципи које треба заједнички да негујемо, и због 25.000 Румуна у Војводини и због 12.000 Срба у Тимишу", казао је Мировић додајући да је румунска национална заједница неодвојиви део препознатљивог мултикултуралног карактера Војводине. 
 
Истакавши да ће Покрајинска влада и убудуће помагати једнако и румунску мањину у Војводини и српску мањину у Румунији, јер оне чине мост који повезује Србију и Румунију, Мировић је подсетио да Покрајина помаже рад Националног савета румунске националне мањине, као и медије на румунском језику, те да подржава пројекте српске мањине у Румунији у области заштите културног наслеђа и очувања идентитета. 
 
Он је даље нагласио да је велики потенцијал за сарадњу Војводине и Тимиша у развоју привреде. Ту је пре свега истакао реализацију заједничких регионалних пројеката у оквиру ИПА програма који подстичу локално-економски развој општина, отварање нових граничних прелаза, заштиту од поплава, те у области водоснабдевања и заштите животне средине.
 
"Прекограничним пројектима Румуније и Србије искористили смо више од 90 одсто расположивих средстава, а сигурни смо да ће тако бити и убудуће", нагласио је Мировић истичући као битну и сарадњу у оквиру еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), јер су микрорегиони, веома корисни, како за подизање степена развијености и животног стандарда локалног становништва, тако и због привлачења инвестиција.
 
Председник Покрајинске владе је изјавио и то да у Војводини послује неколико компанија из Румуније, те позвао потенцијалне румунске инвеститоре да посете Војводину. 
 
"Ми смо спремни да сваком инвеститору, чија инвестиција доноси нова радна места, на располагање ставимо све капацитете покрајинске администрације и да обезбедимо све врсте подстицаја, ради остварења заједничких циљева", истакао је Мировић. 
 
Мировић је на крају изразио задовољство и због тога што су Нови Сад и Темишвар понели титуле европских престоница културе 2021. године, што ће додатно интензивирати сарадњу на пољу културе, кроз сарадњу наших позоришта, музеја и универзитета. 
 
У оквиру данашње посете Темишвару, председник Покрајинске владе обишао је Српску теоретску гимназију "Доситеј Обрадовић", где је са директором Јадраном Кланицим разговарао о унапређењу наставе у једној од ретких гимназија на целокупном простору српске дијаспоре.
 
Мировић је обишао и Епархију темишварску, где налази и Саборна црква епархије, која је основна верска установа за Србе у Румунији.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести