Мишчевић: Србија није неутрална по питању рата у Украјини

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић изјавила је данас на пленарној седници Националног конвента о ЕУ да Србија није неутрална по питању рата у Украјини и додала да се усклађивање са спољном политиком ЕУ не може посматрати само кроз проценте већ и кроз друге елементе.
с
Фото: Youtube Printscreen

“Чак и тај проценат, према вашим проценама, је почео да расте, што је добро, али инсистирамо и на другим елементима сарадње у заједничкој спољној и безбедносној политици која се односи и до нивоа укључивања у мисије за одржавање мира”, рекла је Мишчевић у Скупштини Србије.

Она је истакла да је закон о укључивању у цивилне мисије тренутно на мишљењу пред министарствима.

“То је први пут у региону, први пут од свих држава кандидата која ће допустити, да не само војници и полиција, него и они који имају ескпертизу у унапређењу руралног развоја могу да буду укључени у цивилне мисије и тако помогну овим просторима”, истакла је Мишчевић. Она је подсетила да Србија још чека на извештај са скрининга у области усклађивања са спољном политику, односно за поглавље 31. Мишчевић је рекла да ће се наставити разговори са организацијама цивилног друштва о владавини права, али и о енергетици и заштити животне средине.

Говорећи о укључености организација цивилног друштва у процес доношења закона, Мишчевић је позвала организације да прате портал “еконсултације”, јер, како је приметила, нема одазива цивилног друштва на текстове закона.

“Јавна расправа је корак даље, чак и када се заврши расправа није крај. Сваки од тих закона мора бити консултован са надлежнима у Европској комисији. И то обраложени текст закона кога прати информација о току јавне расправе и консултација са обавезом да кажемо шта је од прилога организација цивилног друштва ушло у нови нацрт, а шта није уз образложење засто није”, објаснила је Мишчевић. Министарка је истакла да нема простора да неко буде изостављен.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести