Мондолони: Посета Макрона доказ новог интересовања Француске

Мондолони је на пријему у резиденцији француске амбасаде у Београду, навео да ће ова посета председника Макрона бити прва посета Београду од децембра 2001. године и посете тадашњег председника Жака Ширака који је тада био први шеф француске државе који је дошао у Србију после демократске транзиције 2000-тих.
frederik mondoloni, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

БЕОГРАД:  Посета председника Француске Емануела Макрона Србији показује ново интересовање Француске за Западни Балкан и нашу жељу да билатералним односима са Србијом, нашим првим партнером у региону, дамо нови подстрек, нагласио је вечерас амбасадор Француске Федерик Мондолони на пријему поводом Дана државности Француске, одржаном три дана уочи доласка Макрона у Србију.

Мондолони је на пријему у резиденцији француске амбасаде у Београду, навео да ће ова посета председника Макрона бити прва посета Београду од децембра 2001. године и посете тадашњег председника Жака Ширака који је тада био први шеф француске државе који је дошао у Србију после демократске транзиције 2000-тих.

Он је истакао да је протекла година била важан период за културу сећања Француске и Србије када је обележена стогодишњица од завршетка Првог светског рата и ослобођења Србије, које су извојевале српске, француске и савезничке трупе.

“Реализовали смо бројне пројекте и поносан сам на то”, рекао је Мондолони и најавио да ће у понедељак председник Србије Александар Вучић са председником Макроном открити обновљен споменик захвалности Француској у Калемегданском парку.

Указао је да се ове године прославља 180 година од поновног успостављања дипломатских односа Србије и Француске, који су засновани у 13. веку, а поновно успостављени 1839. године.

“Ми се данас активно трудимо да дамо нову динамику тим односима у истом пријатељском духу“, рекао је Мондолони указујући на изложбу у здању Амбасаде која је посвећена овој годишњици.

Мондолони је истакао да је Француска одлучна да на свим пољима сарадње напредује још више током наредних месеци, сходно циљевима одређеним у Стратегији за Балкан коју је Француска усвојила ове године.

Подсетио је да су се политички и економски односи две земље снажно развијали, наводећи да су ове године одржане две министарске посете - четири у последњих 18 месеци, три парламентарне делегације.

“Готово тачно у дан, прошле године, председник Вучић је боравио у званичној посети Паризу, а ове године у јуну био је ред на председницу Владе Ану Брнабић да борави у Паризу. Политички дијалог је постао веома флуидан и посета председника Макрона за три дана убрзаће још више тај замах”, казао је он додајући да су планиране и друге посете на високом ниву у другој половини године.

Са економске стране, додаје, успеси које су постигли компанија Суез и Ванси су се потврдили - кроз финализацију концесије за београдски аеродром, кроз успешно одвијање пројекта у Винчи, кроз отварање Новаресове фабрике у Зрењанину, затим кроз растућу сарадњу између две земље у дигиталној области, преко успостављања “Френш тек заједнице” у Београду као и кроз развој Ербаса у Србији.

Када је реч о безбедности истакао је да се наставља сарадња у борби против тероризма, радикализације и илегалне трговине оружјем.

Све су то, како је навео, теме од заједничког значаја за грађане две земље.

Посебно је захвалио Србији на њеној улози за регионалну стабилност и учешћу које се веома цени у мировним операцијама заједно са француском војском.

Мондолони је најавио да ће за неколико месеци у Београду бити отворена регионална канцеларија Француске агенције за развој како би помогла Србији да учврсти своје европске везе и обезбеди њену транзицију ка одрзивом развоју у корист свих.

Амбасадор је захвалио Влади Србије и српском народу на помоћи за обнову цркве Нортдам у Паризу, која је недавно изгорела у пожару.

"Ваши прилози и ваше ангажовање је нешто што нас је дубоко дирнуло", истакао је Мондолони.

Пријему су присуствовали представници политичког, јавног и културног живота Србије, дипломатског кора, међународних мисија, верских заједница, француске заједнице у Србији...

Међу њима су били премијерка Србије Ана Брнабић, председница Народне скупштине Маја Гојковић, министар за рад Зоран Ðорђевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор САД у Београду Кајл Скат, директор БИА Братислав Гашић, градоначелник Београда Зоран Радојичић...

Госте је забављао београдски дзез оркестар "Орган грув квартет", а наступао је и хор из гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада који је извео химне Србије и Француске.

У башти француске амбасаде били су постављени и штандови где су гости имали прилику да пробају традиционална француска вина и специјалитете.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести