Мустафа: Таксу укинути у складу са захтевом САД

ПРИШТИНА: Председник Демократског савеза Иса Мустафа, једне од две владајуће странке на Косову, позвао је посланике да на сутрашњој ванредној седници парламента у Приштини подрже владу да што пре укине таксу на српску и робу из Босне и Херцеговине.
isa mustafa
Фото: Tanjug (video arhiva)

"Желео бих да верујем да ће на сутрашњој седници Скупштина подржати Владу и премијера Куртија да укину тарифу у складу са захтевима САД", написао је Мустафа на Фејсбуку.

Он је оценио да такса остаје само реликвија, која Србији служи да буде жртва на међународној арени, а "некима на Косову као једино средство за политицку нестабилност", написао је Мустафа.

Мустафа је поред осталог написао и да уколико Србија у међувремену не би престала да води кампању против Косова и не уклони трговинске и економске препреке, ДСК ће остати посвећена примени мера реципроцитета након периода о којем би се влада договорила са САД-ом и ЕУ.

"Нико није уверен да Косово условљава Србију да га призна кроз тарифу. Али велика већина је уверена да Сједињене Државе и ЕУ, пре свега, могу убедити Србију, кроз процес дијалога, да призна државу Косово", сматра Мустафа.

Мустафа је на Твитеру такође написао да је од почетка увођења таксе на српске производе говорио да је то била заштитна мера и да није имала економско оправдање.

"Од почетка, отворено сам говорио, можда међу јединима на Косову, да такса, у почетку од 10 одсто, а затим и од 100 одсто коју је увела Харадинајева влада, није имала економско оправдање, већ је била мера заштите од неуспеха, нарочито у спољној политици", написао је Мустафа.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести