НЕМАЧКИ ВЕБ САЈТ: Власт Вучића није угрожена, неубедљиве тврдње о изборној превари

БЕРЛИН: Немачки сајт ''Нахденк зајтен'' (Nach Denk Seiten) анализирао је данас резултате избора у Србији у чланку под називом "Србија после избора: Власт председника Вучића није угрожена", у којем је оценио да тврдње опозиције о изборној превари у Србији нису убедљиве.
Принтскрин/Nach Denk Seiten
Фото: Принтскрин/Nach Denk Seiten

У чланку, чији је аутор Бернд Душнер, наводи се да коалиција "Србија против насиља" (СПН) само уз помоћ Запада може да дође на власт и да су САД, ЕУ и Немачка појачали притисак на Београд да одустане од политичке неутралности и добрих односа са Русијом и Кином од рата у Украјини, а да СПН виде као важну полугу за то.

Указујући на протесте које је организовао СПН након "тешког пораза" на парламентарним и локалним изборима 17. децембра, физичке нападе на чланове Републичке изборне комисије и "покушај хулигана" да упадну у Градску скупштину у Београду, аутор чланка оцењује да су сви ти догађаји могли да одају утисак да је Београд на ивици "обојене револуције".

Аутор наводи да је СНС однела убедљиву победу на изборима са освојених 47 одсто гласова, а да је СПН, коју назива "прозападном коалицијом", доживела "озбиљан пораз" са освојених 23 одсто гласова.

Оцењује да је за СПН "посебно разочаравајући" пораз на локалним изборима у Београду, али да пораз "прозападне алијансе" на  парламентарним изборима није изненађење и да су анкете пре избора указивале на "идентичне резултате" СПН.

"После избора, њихови лидери сада причају о изборним малверзацијама и тврде да им је украдена победа. Међутим, њихови наводи нису убедљиви", наводи ''Нахденк зајтен'' и подсећа да је изборе пратило 400 међународних посматрача, од чега је 80 чланова Парламентарне скупштине ОЕБС-а, Савета Европе и Европског парламента, као и да су представници свих листа били присутни као анкетари на бирачким местима, а да оптужбе за изборну превару износи само СПН.

Када је реч о медијима, немачки сајт сматра да нема сумње да поједини медији "саосећају са владом", али, с друге стране, наводи да постоје медији "широког домета који константно оштро нападају власт и одлучно подржавају прозападну опозицију".

"Нема сумње да је председник Вучић одиграо важну улогу у овој изборној кампањи и одиграо велику улогу у победи своје странке. Ово је покренуто слоганом 'Александар Вучић - Србија не сме да стане'. Али да ли је то озбиљан разлог да се доведе у питање валидност српских избора?", пита аутор чланка.

Подсећа и да су представници скоро свих суседних држава са изузетком Хрватске, као и руски председник Владимир Путин и француски председник Емануел Макрон честитали Вучићу победи његове странке на изборима, али да је немачко Министарство спољних послова навело да су наводне нерегуларности на изборима "неприхватљиве" за земљу са статусом кандидата за чланство у ЕУ.

Напомиње и да су, од рата у Украјини, Вашингтон, Брисел и Берлин "енормно појачали" притисак на Србију да одустане од политичке неутралности и добрих односа са Русијом и Кином.

"Они виде савез 'Србија против насиља' као важну полугу за то", навиди немачки сајт.

Оцењује да је јасно зашто је то тако ако се погледа програм Странке слободе и правде,  једне од главних снага у СНП са политичарима као што су Драган Ђилас и Мариника Тепић.

"Ова странка у свом програму својим бирачима обећава чланство Србије у ЕУ до 2030. године. Чланство се остварује посебно кроз прилагођавање спољној и безбедносној политици ЕУ, укључујући заједничкој спољнополитичкој позицији према Русији", наводи се у чланку и додаје да ССП критикује и кинеска улагања у индустрију и инфраструктуру Србије и пропагира вредности "зелених" и њихово приказивање историје на Балкану.

Са таквим ставовима, напомиње немачки сајт, прозападна опозиција нема шансе код огромне већине становништва.

"Српско становништво веома добро зна да свој национални интегритет (Косово) може да брани само уз помоћ Русије и да би одрицање од руских снабдевања енергентима озбиљно нарушило њихову економију. Оно зна велики значај кинеских инвестиција у модернизацији инфраструктуре и индустрије. Оно види очигледан неуспех санкција ЕУ против Русије", напомиње немачки медиј.

С друге стране, како наводи, прозападна опозиција зна да председника Вучића и Владу Србије могу да сруше само уз помоћ страних сила, тачније уз помоћ САД и ЕУ.

"При томе се посебно ослања на актуелну немачку владу", наводи овај сајт и додаје да су 30. новембра 2023. представници СПН у Бундестагу учествовали у техничкој дискусији посланичке групе Зелене странке под називом "Србија пред изборе - између аутократије и демократског буђења" и да се том приликом разговарало о томе како Немачка и ЕУ "могу да подрже демократске снаге и поврате кредибилитет процеса приступања ЕУ".

У том конкетсту, подсећа и да је Дојче веле у другој половини новембра у Београду организовао семинар за 150 учесника о томе како ефикасно ширити садржај и поруке на друштвеним мрежама.

"У претходним обојеним револуцијама, такви 'новинари' показали су се као важна помоћ у мобилизацији протеста и организовању демонстрација" наводи ''Нахденк зајтен''.

Ипак, оцењује сајт, протести које организује ''Србија против насиља'' уз подршку невладиних организација и медија Драгана Шолака остали су изоловани у земљи.

"Прозападна опозиција није успела да мобилише грађане у значајној мери. Председник Вучић веома добро зна како се праве 'обојене револуције'", наводи овај сајт.

Како додаје, Влада Србије је обавештена да ће после избора прозападна опозиција искористити наводну "изборну превару" као изговор за нереде и позиве у помоћ својих западних спонзора, и "веома је пазила" да не створи прилике за напад.

У међувремену, пише немачки сат, медији као што је швајцарски ''Ноје цирхер цајтунг'' признали су да пораз прозападне опозиције није последица "превара режима", већ њених сопствених слабости и у том конетксту навео да се опозиционим политичарима попут Драгана Ђиласа и Бориса Тадића више не може веровати.

С друге стране, наводи да су Макронова честитка Вучићу и осуда насилних нереда америчког амбасадора у Београду Кристофера Хила "јасно ставили до знања" да победу СНС, бар за сада, мора да прихвати Запад.

''Нахденк зајтен'' закључује да "треба да будемо срећни ако је спречен још један пожар на Балкану".

"Треба да будемо срећни због неутралне Србије која може да послужи као мост између Истока и Запада за нову, хитно потребну политику релаксације", закључује ''Нахденк зајтен''.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести