НЕНАД ЧАНАК Протести злоупотреба гнева грађана

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је у Кањижи на трибини “Време је за Војводину“ да су странка коју предводи и политичке снаге које окупљају у Војвођанском фронту свакако опозиција, што то није ништа спорно.
Nenad Čanak na tribini u Kanjiži foto: M. Mitrović
Фото: Ненад Чанак на трибини у Кањижи фото: М. Митровић

- Питање ове напредњачке власти и разлика нас и њих је врло видљива, јасна, и ту нема много шта да се дода. Ми смо ту да будемо, трајемо и останемо јер ми немамо резервни положај, ту нема шта много да се прича.

Што се тиче ових протеста, они су у великој мери злоупотреба оправданог гнева грађана. Јер, грађани су потпуно оправдано незадовољни и стањем у држави, и стањем у друштву и економском позицијом, али са друге стране некакав споразум са народом који је понуђен од стране Савеза за Србију, у себи не садржи две ствари које су нама важне.

Од 30 тачака ни у једној се не спомиње  ни Европска унија, ни Војводина, а ми без те две тачке немамо шта да разговарамо - категоричан је Чанак. 

Он је додао да је сасвим неважно какав је тренутно рејтинг међу грађанима ове политичке групације, из једноставног разлога што се броји само и једино резултат на изборима.    

- Избора ће бити кад их буде било, међутим питање Војводине је нама увек актуелно - рекао је Чанак. - Војвођанска партија и Лига социјалдемократа Војводине су у процесу формирања Војвођанског фронта, најшире групације странака, невладиних организација и појединаца који сматрају да је овакав положај АП Војводине, какав је сада, и њених грађана, нешто против чега морамо да се боримо, да вратимо барем део права које Војводина заслужује. Наравно, та борба није ни лака, ни брза, ни једноставна, али ми не одустајемо.

Без обзира што није добио подршку владајуће већине у републичком парламенту, Чанак оцењује да је јако важно што је Закон о финансирању Војводине, усаглашен са војвођанском администраицјом пре пет година, те да то није ништа ново.

- Нама је то јако важно, јер финансирањем Војводине доћићемо у позицију да с једне стране буде испуњен Устав Србије до краја. Он сада није завршен, зато што је уставна обавеза била још пре десет година, да се донесе Закон о финансирању Војводине, а с друге стране тиме би смо боље прецизирали не само начин финансирања Војводине него и како да се имовином Војводине боље и ефикасније управља. Није прошао тај закон, поједини посланици из Војводине и ван наше групе су гласали за то, али је барем скренута пажња на постојање проблема. Нас ће бити онолико колико се будемо за Војводину борили и ми ћемо у томе истрајати - казао је Чанак.

 М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести