Ни после 24 године Срби немају услова за повратак у ФБиХ

БИХАЋ: Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упутио је 21. новембра, 24 године од парафирања Дејтонског споразума, позив државама потписницима да помогну Србима у Федерацији БиХ да се врате у своје домове и да живе нормално.
k
Фото: Youtube Printscreen

Они подсећају да је Анексом 7 Дејтонсог мировног споразума предвиђен повратак и помоћ повратницима, али да је у том делу тај документ примењен селективно.

Наводе да су у Републици Српској повратници имали и данас имају масовну финансијску и политичку подршку свих држава ЕУ, САД и земаља Блиског истока, док су се српски повратници у Федерацију БиХ у своје домове враћали како су знали и умели, уз недовољну подршку земаља потписница Дејтонског споразума.

"Доказ томе је да данас, 24 године после потписивања споразума, око 100 српских села у Федерацији БиХ у општинама Бихаћ Сански Мост, Крупа, Кључ, Босански Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Купрес, Бугојно, Доњи Вакуф, Кладањ, и у другим готово свим општинама Федерације су и даље без струје", истиче се у саопштењу.

Указује се да Срби у Федерацији БиХ, који су држављани Федерације БиХ, којима Устав Федерације гарантује сва права, и даље живе по шупама без струје и воде, а немају ни уређене путеве ни здравствену заштиту, јер хитна помоћ не може да дође до њихових села.

У саопштењу се наводи да све то, па и много више од тога од државних институција БиХ добијају мигранти, који се илегално досељавају у БиХ.

"Данас, 24 године од потписивања споразума о миру, у Федерацији БиХ је боље бити мигрант без иједног документа него бити држављанин Федерације, са личном картом и са погрешним именом и презименом у личној карти", наводи се у саопштењу.

Стога они позивају, како наводе, представнике држава потписница и сведока Дејтонског споразума - Сједињене Америчке државе, Уједињено Краљевство Велику Британију, Северну Ирску, Француску,Савезну Републику Немачку, Европску Унију и Руску Федерацију - да помогну опстанак Срба у Федерацији БиХ и подрже све оне који желе да обнове своје куће и да се врате у Федерацији БиХ.

Позвали су и дипломатско конзуларна представништва земаља потписница Дејтонског споразума да уразуме поједине функционере у градовима и кантонима Федерације, да им објасне да постоји Дејтонски споразум и Анекс 7, да мигранте и мигрантске центре не могу правити у српским селима

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести