Николић са Крајишником о унапређењу културних веза

Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са председником Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчилом Крајишником, председником

Српског националног савета Црне Горе Момчилом Вуксановићем и академиком Слободаном Реметићем.

Председник Николић је са својим гостима разговарао о начинима унапређења културних веза српског народа на просторима бивше Југославије, саопштила је Прес служба Председништва.

Посебан акценат стављен је на положај и заштиту људских права српског народа у земљама региона, као и заштиту ћирилице и српског језика. Председник Николић је предложио да се у сарадњи са Српском академијом наука и уметности одржи научни скуп о српском језику и писму и прихватио да буде покровитељ тог скупа.

Председник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Момчило Крајишник доделио је у име Асоцијације председнику Николићу плакету "Октобарска споменица Републике Српске 1991", наводи се у саопштењу.

Иницијатива младих критиковала сусрет Николића Крајишника

Иницијатива младих за људска права критиковала је данас председника Томислава Николића због сусрета са Момчилом Крајшњиком, што је, како сматрају, почетак “ратнохушкачке кампање” актуелног председника.

У саопштењу достављеном медијима, Иницијатива младић наводи да након свих дешавања која су пратила обележавање Дана Републике Српске, што је за њих ревизија историје и негирање злочина, Николић се састаје са Крајишником, који је осуђен за ратне злочине као један од политичких лидера босанских Срба током рата.

Иницијатива, како се наводи, очекује од Владе Србије да се јасно огради од политике председника Николића, и да учини додатне напоре како би се нарушени односи почели да поправљају.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести