НОВА ОПТУЖНИЦА Хаг поново терети Војислава Шешеља и четворо радикала

БЕОГРАД: Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Александар Шешељ потврдио је за Танјуг да је подигнута хашка оптужница против његовог оца, лидера радикала Војислава Шешеља, као и још четворо функционера странке - Миљана Дамјановића, Љиљане и Огњена Михајловића и Мирољуба Игњатовића.
vojislav seselj YT
Фото: Youtube/ Prva TV

Оптужницу је подигао Међународни резидуални механизам у Хагу, наследник Хашког трибунала.

"Тачно је да је оптужница подигнута. Реч је о новој оптужници за непоштовање суда. То је измишљено дело које је Хашки трибунал сам себи дао за право да уведе као кривично дело и то значи да шта год они процене да је непоштовање суда могу да оптуже некога", рекао је Александар Шешељ.

Додао је да је ова оптужница подигнута јер су радикали објављивали књиге и друге штампане материјале, као и видео и аудио материјале који разоткривају на који начин су у Хашком трибунали сведоци оптужбе били, како је рекао, инструирани и поткупљени да сведоче против Војислава Шешеља у његовом основном предмету.

Александар Шешељ сматра да подизање нове оптужнице у предизборном периоду није случајно, јер како каже, Хашки трибунал као политички инструмент зарад интереса и рачуна САД прати политичку ситуацију и сасвим је могуће да су на основу тога проценили да баш сада подигну оптужницу.

Према његовој оцени, реч је о новом прогону СРС од стране Хашког трибунала, као инструмента САД, који траје више од 20 година са крајњом намером да уништи ову странку као главног противника за остваривање циљева САД у Србији.

Одговарајући на питање шта је даље за очекивати поводом подизања оптужнице, Александар Шешељ је рекао да мисли да не долази у обзир да власт у Србији изручи било кога Хашком трибуналу.

"На тај начин би се сврстала у ред најгорих властодржаца у Србији после 5. октобра. Мислим да у оквиру владајуће партије и коалиције не постоји било каква спремност да до тога дође", рекао је он.

Александар Шешељ је навео да радикали настављају своју политичку борбу и да их подизање оптужнице неће у томе омести.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести