Новинар Цветковић пронађен жив и здрав, у току испитивање

БЕОГРАД: Нестали новинар Стефан Цветковић из Беле Цркве нађен је жив и здрав у раним послеподневним сатима у ширем реону те општине, саопштио је председник Србије Александар Вучић. 
е
Фото: Tanjug

Вучић је на ванредној конефернцији за новинаре рекао да је пронађен Цветковић, да је у рукама полиције, да је жив и здрав и да се тренутно испитују његове тврдње.

Како је рекао, вероватно ће се дуже налазити у полицији, да се утврди шта је стварно било, тим пре што је било много чудних и нелогичних ствари у том случају, рекао је Вучић и додао да је и сам Цветковић је потврдио да је добро. 

"Желим да вас обавестим да после 30 сати тешког и напорног рада смо дошли до битних информација, да је Стефан Цветковић пронађен жив и здрав, налази се у нашим рукама. На испитивању у полицији је и тамо ће дуго и остати, како бисмо сазнали шта се све догодило", рекао је председник. 

Истакао је да није било никаквих трагова борби, и да ће јавност ускоро бити детаљније обавештена шта се тачно догодило. 

"Новинар је изнео неке своје тврдње које ће надлежни органи проверити", додао је председник Србије. 

Он је напоменуо да много тога било намештено на месту, где је пронађен новинаров аутомобил. 

"Одмах смо посумњали у ону верзију која се појавила у многим медијима. Ми смо посумњали, јер никаквих трагова борбе није било. Такође смо видели да је остављен сат који је пластични, много јефтинији од сата који је Цветковић носио неколико дана раније. Никаквих трагова борбе, кочења нема. Пси трагачи нису нањушили крв, жандарми и рониоци нису нашли ништа", навео је Вучић. 

"Желим да се захвалим оперативцима из полиције и БИА на напорном раду, који су саслушали десетине људи", указао је председник Србије. 

Вучић је поручио да је ово држава чији безбедносни органи знају свој посао и то је оно што многима смета. 

"Србија је демократска земља, снажних демократских институција и безбедносних снага", рекао је и захвалио полицији и БИА, министру Стефановићу и шефу БИА Гашићу.


Стефановић: Бројне нелогичности,испитујемо ДНК отиске

Новинар Стефан Цветковић тренутно је у Управи криминалистичке полиције, где ће дати исказ, рекао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и истакао да је у истрази његовог нестанка било доста нелогичности које нису смеле да буду подељене са јавношћу, а да се велики број ДНК отисака, узетих са Цветковићевог возила и сата који је пронађен, и даље пореде. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Подсетио је да је претходна два дана око 300 припадника полиције, са хеликоптерима и трагачким псима, детаљно претраживало подручје око Беле Цркве. 

"У рекордном року урађено је много оперативних ствари. Много људи у лабораторији добро је урадило свој посао, врло напорно како би се дошло до података", рекао је министар на ванредној прес конференцији. 


Чудни позиви из Приштине, повезивање и с лицима у иностранству

Вучић је изнео неколико детаља до којих је до сада дошла истрага случаја нестанка новинара Стефана Цветковића, у којем има „доста нелогичности, чудних ствари...“.

На питање Инсајдера како то да је конференција за новинаре заказана, а да онда нису могли да буду откривени детаљи а имплицирано је да је прича измишљена, и да ли јесте или није, Вучић каже да је установљено више чудних разговора с територије Косова и Метохије, „чудних повезивања“, о чему ће, каже, надлежни органи да воде рачуна, као и „с неким другим лицима, која се налазе на територији неких других страних земаља“.

Да ли је нешто инсценирано, уз нечије знање или не сасвим уз знање господина Цветковића, то ће истрага да утврди, додао је.

Да је било много тога чудног од почетка, ми смо то, каже, знали али нисмо смели да кажемо.

Не дај Боже да се било шта лоше десило рекли бисте да смо зликовци, кривци - и то сви без разлике и не први пут већ по ко зна који пут, каже председник Србије. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)


Сви који шире дезинформације ће одговарати

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће сви који шире лажне вести и узнемирују грађане Србије, као што је она с несталим новинаром Стефаном Цветковићем, који је пронађен жив и здрав, или она око затроване воде у Београду, одговарати за то.    

Ту причу ћемо да установимо тек, ко је све смислио. Ми се не играмо с нашим народом, ја нисам спавао две ноћи, а ко се играо с нашим народом то ћемо тек да утврдимо. Као и ко се играо с водом затрованом, рекао је Вучић. 

Прецизирао је да је установљено да је у ту причу с водом умешано осам лица. 

Поручио је да ће сва лица која су учествовала у вези с ширењем лажних вести око несталог Цветковића, „са или без Цветковића“, што ће се тек установити, биће проведена правди, „као и она која буду тукла била кога и буду заустављала аутопутеве, међународне путне правце...“.

Честитам им на свему томе што су измишљали и чинили против своје државе. Ми ћемо да се понашамо одгворно, а они нека наставе да се понашају на исти начин", нагласио је председник Србије.      


Има много детаља, претпостављам да вам неки нису јасни. Мислим да је људима најважнија вест, и зато је сазвана конференција за новинаре, да обавестим да је човек жив и здрав. Ваш медиј и сви други су нас обавештавали да је прошло 30 сати, а да никакви резултати нису постигнути. Прошло је 30 сати, а резултата има и мислим да нема важније вести да се сазове конференција за новинаре, рекао је у одговор на питање Инсајдера како то да је конференција за новинаре заказана а да онда нису могли да буду откривени детаљи а имплицирано је да је прича измишљена, и да ли јесте или није.  

Понашали смо се озбиљно и одговорно а о даљем току истраге обавештаваће вас министар Стефановић. Мени је било важно да се обратим јавности, као што сам и јуче, када су били лоши налази. Ноћас смо сви радили до касно, читали смо све папире, сви смо се трудили да уочимо неку нелогичност и дошли смо до неких трагова да су нека лица имала сазнања да је он жив и здрав али нису имали потребу да мисле на њега, додао је он.

Према његовим речима, грађани су свакако задовољни, док „неки политичари нису“.  

Њих ми је посебно жао. Сад могу да им кажем - идите на Охрид, у Њујорк, Верону ..... сад су на реду наши момци да побеђују у фудбалу, ви сте ионако све промашили..., рекао је Вучић, говорећи о онима који су инсинуирали одговорност државе за нестанак Цветковића. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести